€34,95

Mousserend

AR Lenoble

Brut Intense Mag 14

Champagne

"One of the most exciting wines

in Champagne right now"

Sinds Anne en Antoine Malassagne in 1993 samen het bezit van hun vader overnamen, ligt de focus op niets anders dan op kwaliteit en een vrijwel continue kwaliteitsprogressie. Met resultaat. In grote (inter)nationale proeverijen en rankings scoren de champagnes van Lenoble altijd hoog. Menig groot ‘merk’-champagne verbleekt bij de kwaliteit van de champagnes van broer en zus Malassagne uit Daméry. Wanneer we kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan pakken de resultaten pas écht gunstig uit. Immers, bij de grote namen is het uiteindelijk de consument die -fors- betaalt voor de enorme marketingbudgetten waar de grote namen mee werken (en waar uiteindelijk bijvoorbeeld Formule 1-races mee worden gesponsord). De ware liefhebber weet wel beter en betaalt liever voor de inhoud van de fles.

Enkele maanden geleden verraste Antoine Malassagne ons met een heel bijzondere noviteit. Alvorens we die primeur hier uit de doeken doen, een korte toelichting op de reguliere werkwijze van het domein. In 1993 besloten Anne en Antoine om hun zogenaamde reserve-wijnen (die een groot deel uitmaken van de uiteindelijke assemblage) te laten rijpen op houten vaten van 225 liter. Enkele jaren later werden daar cuves, eveneens van hout, van 5000 liter aan toegevoegd. Immers, in grotere vaten rijpt de wijn geleidelijker en een langere rijping resulteert uiteindelijk in een grotere mate van complexiteit in het eindproduct.

En dan nu de primeur: in 2010 besluit Antoine een deel van deze reservewijnen te bottelen in flessen van magnumformaat en af te sluiten met een natuurkurk. Door de natuurlijke afsluiting is het contact met zuurstof vrijwel te verwaarlozen en doordat de verhouding wijn ten opzichte van de hoeveelheid CO2 in de magnumfles optimaal is, wint de wijn enorm aan complexiteit. Deze magnums vormden uiteindelijk de basis voor de assemblage met de oogst van jaargang 2014, vandaar de naam MAG14. Na botteling op de definitieve fles, hebben de wijnen nog 3 jaar mogen rusten in de kelders in Daméry. Wanneer we in ogenschouw nemen dat 15 maanden de minimale rijpingsduur is voor champagne, beseffen we ons wederom dat de focus echt puur en alleen ligt op kwaliteit. De werkwijze die broer en zus Malassagne hanteren, verdient grote bewondering en respect.