€32,50

Rood

Château Godeau

2015

St. Emilion Grand Cru AOC

Een Saint-Émilion Grand Cru

uit een van de grotere Bordeaux-jaren ...

Vorig jaar maakten we kennis met de wijnen van Château Godeau. Een voor ons tot dat moment onbekende Grand Cru uit Saint-Émilion. We dronken de betreffende wijn na afloop van de primeur-proeverij “Bordeaux 2017” en waren nog dusdanig onder de indruk van de nieuwe jaargang, dat we Châtaeu Godeau eenvoudigweg niet de aandacht gaven die de wijn wel degelijk verdient. Vrij recent stond de wijn wederom op de proeftafels en nu omringd door wijnen uit dezelfde appellation – Saint-Émilion – en uit dezelfde (top!)jaargang. En nu sprong ie er met kop en schouders boven uit!

Zoals aangegeven was het bezit ons niet bekend. Niet zo verwonderlijk; de gehele appellation Saint-Émilion beslaat 5500 ha. en telt enkele honderden châteaux. Na enig speurwerk bleek dat het domein in haar huidige gedaante bovendien een heel korte geschiedenis kent. In 2012 valt het oog van de familie Florisoone op Château Godeau. Voor insiders een heel bekende naam: voorheen was de familie Florisoone mede-eigenaar van Château Calon Ségur, een prestigieus bezit in Saint-Estèphe (3ème rand Cru Classé). Zij kennen de regio als geen ander en de wens om ook op ‘de rechteroever’ actief te zijn, sluimerde al langer. Château Godeau heeft als directe buren de châteaux Bellefont-Belcier en Troplong-Mondot, voorwaar niet de minste namen. Voor de vinificatie laten Albéric en Agnès zich bijstaan door niemand minder dan Stéphane Derenoncourt, één van de meest vermaarde oenologen wereldwijd. Voldoende ‘namedropping’ voor nu, het gaat immers om de wijn!

De iets glooiende wijngaarden liggen in Saint-Laurent des Combes, op nog geen kilometer afstand van het middeleeuwse stadscentrum van Saint-Émilion. Een team van toegewijde medewerkers ziet er door het jaar heen op toe dat het de druivenstokken aan niets ontbreekt. Enkele voorbeelden waaruit blijkt dat er met de nodige aandacht wordt gewerkt: er wordt geploegd per paard omdat een tractor de grond te veel in zou laten klinken. Voorts is er volop aandacht voor ‘blad-management’ zodat de druiventrossen een optimale zon-expositie genieten. Tenslotte: de oogst van de druiven wordt bewust verspreid over een tijdsbestek van twee weken. Zo is men ervan verzekerd dat ieder perceel op exact het juiste moment geoogst kan worden.

De stokken zijn zo’n 45 jaar geleden aangeplant op een bodem van kalksteen en klei. De assemblage voor jaargang 2015 is een klassieke Saint-Émilion-blend van 90% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 18 maanden in barriques, waarvan 1/3 nieuw, van eersteklas Frans eikenhout. Het resultaat van de intensieve werkwijze en de kundige vinificatie die daarop volgt, is groots. In de wetenschap dat 2015 één van de grotere Bordeaux-jaren van de afgelopen decennia is, kunnen we niet anders dan de wijn met klem aanbevelen.