€28,50

Mousserend

Contratto

Millesimato Pas Dosé 2012

Metodo Classico

Delicatamente Frizzante

In Canelli, een klein Italiaans stadje zo’n 20 kilometer ten oosten van Alba, is op het eerste oog niet gek veel te beleven. De historische kern van Canelli oogt als een rustige Piemontese ‘città’ zoals er vele zijn. Smalle straatjes, nauwe steegjes en een enkel plein met een espressobar en een trattoria. Het grootste geheim van Canelli speelt zich echter onder de grond af…

Onder het stratenpatroon bevinden zich de kelders van Contratto. Die kelders zijn –zacht uitgedrukt- indrukwekkend. Ruim 5000 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over meerdere verdiepingen. Het woord ‘verdieping’ mag hier vrij letterlijk worden opgevat: de diepste kelder ligt op zo’n 32 meter (!) onder de oppervlakte. Enkele jaren geleden plaatste Unesco deze kelders op de Werelderfgoedlijst.

Contratto werd opgericht in 1867 door, u raadt het al, de familie Contratto. De Contratto’s bekwaamden zich, als eerste producent in Italië, in de productie van mousserende wijnen die volgens de zogenaamde Metodo Classico tot stand komen. Eén van de kenmerken van deze vinificatiemethode is dat de bubbels in de wijn ontstaan door de twee vergisting op de fles. De meer ingewijde liefhebber leest tussen de regels door dat Contratto feitelijk de Piemontese evenknie is van champagne. Opgelet: prosecco (die andere Italiaanse schuimijn…) is in geen enkel opzicht te vergelijken met deze delicate mousserende wijn! De arbeidsintensieve werkwijze verklaart (en verantwoordt) de niet heel geringe prijsstelling. De kwaliteit is er echter naar! En wanneer we nogmaals de vergelijking maken trekken met champagne, dan blijkt de prijs ineens heel sympathiek. Immers, écht goede champagne onder € 30,- is schier onvindbaar.

Sinds enkele jaren is wijnmaker Giorgio Rivetti (ook eigenaar van la Spinetta) eigenaar van Contratto. Rivetti wordt gezien als één van de allerbeste wijnmakers van Italië; hij is actief in o.a. Barolo, Barbaresco en Toscane. Kort na de overname van Contratto blijkt dat er nog een heuse schat op hem wacht in de archieven van het domein: eeuwenoude receptuur voor Vermouth en Bitter. Met een enorme dosis ijver en ambitie worden de meer dan 100 (!) ingrediënten gezocht en start hij met de productie van deze ‘vergeten’ dranken. De prachtige etiketten van weleer worden vrijwel ongewijzigd opnieuw gedrukt en prijken sinds enkele jaren op de flessen Bitter en Vermouth.