Abadia Retuerta Meer foto's >

Abadia Retuerta

Abadia Retuerta is voor velen in korte tijd een begrip geworden. Dit grote wijngoed is het resultaat van een Zwitserse investering (Novartus) in Spaanse grond waarvan de wijngaarden en de kelders aangelegd en ingericht zijn met Frans genie (Pascal Delbeck uit Saint Emilion). Niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. De Zwitsers hebben het geluk gehad dat zij een even intelligente als wijngekke, Spaanse advocaat bij de hand hadden, die op zijn beurt erg bevriend was met Pascal Delbeck. Hij kreeg Delbeck zo ver om gedurende de opstartperiode de rol van technisch architect, wijnmaker en visionair op zich te nemen.

Domein

Het is de fijnzinnige wijnmaker Pascal Delbeck uit Saint Emilion die hier de vrije hand kreeg om hier een kelder in te richten. Kwaliteitsnormen en technieken die zelfs voor het produceren van de meeste “Premiers Grands Crus Classés” nog niet gehanteerd worden. En wel op een manier dat de druif en de jonge wijn op de meest zachte wijze bij het geboorteproces en de opvoeding begeleid kan worden. Verplaatsing van het materiaal geschiedt uitsluitend door middel van valdruk.

Terroir

De combinatie van het genereuze Spaanse klimaat, de artisanale bewerking van de bodem en de gevoelige wijnmaaktechnieken van Pascal Delbeck zorgt oor schitterende wijnen.

Abadia Retuerta beschikt over 54 verschillende plots met zicht op Spanjes kostbaarste wijngaard (Vega Sicilia). Een hoge plantdichtheid (noord-zuid geori

Werkwijze

Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaarden) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders en vaten, persen) kan zo hoog opgetild en verplaats worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z’n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed. Deze aanpak komt in de tederheid en de ontroerende smaakintensiteit van alle wijnen op een overtuigende wijze tot uitdrukking.

Wijnen

Abadia heeft de ambitie om heel kostbare wijnen op het niveau van de wereldtop te maken en daar slagen ze wonderwel in. Dankzij die ambitie hebben zij de beschikking over fantastisch materiaal dat voor deze wijn beschikbaar komt. We profiteren er graag van.

Rivola: Uitermate plezierige wijn met gepolijste, zachte tannines, smaakvolle, discrete zuren en een royale, ongeremde en gemakkelijke smaakontwikkeling in de mond. Hoog plezier gehalte!

Selecccion Especial is een echte grote dinerwijn met die zeldzame combinatie van kracht en finesse. Mondvullende, goed gestructureerde materie met voldoende frisheid en fijne, sprekende tannines.

Laatste nieuws over deze wijnmaker

Nieuws archief >>

Meer over deze wijnmaker

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.