Bij de keuze van de wijnen die we willen serveren bij de barbecue is het goed om even bij het type stil te staan.

 

Barbecuewijnen dienen namelijk te voldoende aan enkele specifieke eisen. In de openlucht verwaaien de verfijnde elementen van grote wijnen te gemakkelijk. Door invloeden als wind, de geuren van bloemen en het rookeffect van de barbecue, vervaagt de waarneming en komen elegante, noch complexe wijnen niet volledig tot hun recht.

Welke wijnen zijn dan wel geschikt? De rode barbecuewijn moet ten eerste smaakintensief zijn, sappig en vlezig, met volop primaire vruchtenaroma's en niet uitgesproken tanninerijk. Zachte, soepele rode wijnen met voldoende body en vlezigheid laten zich gemakkelijk met behoud van de volle smaak wat koelen. Ze moeten ook in staat zijn tegenwicht te bieden aan de soms wel erg fantasierijke en weinig subtiel gekruide barbecuegerechten. Ook een goede verteerbaarheid is een vereiste: dus niet te alcoholrijk en de wijn moet voldoende frisheid bezitten.

In de licht gekoelde wijn zorgen deze zuren voor de gewenste verkwikking en dat is geen overbodige luxe bij zomerse temperaturen. Toch kunnen ook eenvoudige, tanninerijke en krachtig gestructureerde wijnen goede 
diensten bewijzen bij rijke vleesschotels zoals T-bone, stevige entrecôtes en rib-eye, maar dan moeten zoete en pikante smaken voorkomen worden. 
Voor wit gelden vergelijkbare condities. Bij barbecue worden vaak Mediterrane bijgerechten geserveerd, zoals salades met verse kruiden, penne-pasta, tomaten met basilicum en feta of mozzarella. De witte BBQ-wijn dient, zeker bij warm weer, een zo bescheiden mogelijk alcoholgehalte te bezitten. De verteerbaarheid en de verkwikking komen op de eerste plaats. Vervolgens moet de wijn aromatisch zijn en een zeer geurig, stuivend boeket hebben, omdat in de buitenlucht de delicate aroma's gemakkelijk verwaaien.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.