UITGEBREID ZOEKEN

Krachtige, smaakintensieve wijnen van de uitlopers van de Pyreneeën.


Ruim twee jaar geleden introduceerden we de wijnen van de familie Estrada Palacio. In Somontano, in het uiterste noordoosten van Spanje, maken broers José Ignacio, Carlos Martín en zus Ana wijnen onder de noemer “Vispius”. De wijngaarden van de familie zijn gelegen op de uitlopers van de Pyreneeën (Somontano betekent letterlijk ‘onder de bergen’); de bergen in het noorden vormen als het ware een kraag tegen koele invloeden vanuit de bergen; de vlaktes naar het zuiden geven toegang tot de zon en een aangenamer klimaat. Een ideaal klimaat voor de druivenstok.

De blend van Garnacha (van meer dan 100 jaar oude stokken!) en Tempranillo -Vispius Tinto- zag pas enkele jaren geleden het levenslicht. In 2011 wist een bevriende wijnmaker de beide broers en hun zus overtuigen om de wijn op de markt te brengen. Voorheen werd de wijn slechts op kleine schaal gebotteld en was deze cuvée alleen voor vrienden en familie beschikbaar. Het besluit om deze wijn op grotere schaal, nog altijd relatief voor een familiebezit van deze grootte, te gaan produceren, bleek een heel goede zet! Een volbloed Spanjaard.

Net als de rode variant kent ook Vispius Blanco pas een korte historie: in 2012 werd de eerste jaargang gepresenteerd. De assemblage verschilt van jaar tot jaar, een vrijheid die Ana Estrada zich zelf gunt om zo jaarlijks tot een optimaal resultaat te komen. 2016 bestaat uit gelijke delen Macabeo en Chardonnay; de vakkundig gedoseerde houtrijping zorgt voor exact de juiste ondersteuning. Geen overdaad, niet machtig, wel krachtig.

 1. Vispius Blanco 2016 Somontano DO

  Vispius
  Blanco 2016
  Somontano DO


  • De prijs is eerlijk gezegd belachelijk laag; het dubbele zou te verantwoorden zijn.
  • De overeenkomst met goed gemaakte, witte bourgogne frappeert.
  € 9,75
  • 13.0%
  Gevogelte, gegrilde vis en (rauwmelkse) kazen.
 1. Vispius Tinto 2015 Somontano DO

  Vispius
  Tinto 2015
  Somontano DO


  • Beschaafd en herkenbaar Spaans.
  • In deze prille fase al volstrekt onweerstaanbaar.
  € 9,75
  • 14.0%
  Wat minder mager rund- en lamsvlees. Stoofgerechten.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.