UITGEBREID ZOEKEN

Proefpakket Fall 2017

Proefpakket

Availability: In voorraad

€ 55,00
  •  

INHOUD:

PinhalDomaineFamilleDomaineDomaineBodegas
Gedistingeerd en zonder opsmuk. Karakterwijn!
Heerlijke liefhebberswijn die blind geserveerd voor spectaculaire speculaties zal zorgen.
13,5%
in conversie naar biologische werkwijze
Zowel vlees als vis of bij stoofgerechten en paella. Modelcombinatie: orgaanvlees!
De verteerbaarheid en elegantie zijn van een zeldzaam niveau, zeker in deze prijsklasse. Wijn/spijs beschrijving: Karaktervolle eetwijn met een vrijwel onbeperkt gastronomisch potentieel: van fijn haarwild, via weide-lam en schaap tot couscous, van bouillabaisse tot paella. Druivenrassen:20% Touriga Nacional, 20% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 20% Trincadeira en 20% Castelão.

Portugal

13,5%

2016 - 2021

75ml

Bodem

Op het noorden gelegen wijngaarden met oceaaninvloed. Warm overdag en koel 's nachts. In conversie naar biologische aanpak (certificaat Codimaco).

Druiven

20% Touriga Nacional, 20% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 20% Trincadeira en 20% Castelão.

Kleur

Dieppaars met enige transparantie.

Neus

In positieve zin onderscheidend; de lokale variëteiten liggen er aan ten grondslag. De wijn lijkt wat minder door de zon beïnvloed te zijn, in de neus komt de wijn wat koeler over dan voorheen. De houtinvloed is zeer bescheiden en juist het fruit geniet hier een prominente rol. Gestoofde aardbei, zwarte bessen, maar ook eucalyptus en grafiet.

Smaak

Heerlijk verleidelijk vloeiende materie. De wijn komt kalm de mond binnen en heeft totaal niet de intentie een verpletterende indruk te maken, maar juist door die bescheidenheid wordt er een meer dan positieve indruk achter gelaten. De wijn bezit de finesse van een noordelijke Rhônewijn en de smaakstructuur van een deugdelijke bordeaux. De zuren dragen zorg voor behoud van frisheid. Goede vulling en een dito lengte.

Culinair

Karaktervolle eetwijn met een vrijwel onbeperkt gastronomisch potentieel: van fijn haarwild, via weide-lam en schaap tot couscous, van bouillabaisse tot paella.

Bruikbaar/houdbaar

2016 - 2021

Alcohol

13,5%

Conclusie

De verteerbaarheid en elegantie zijn van een zeldzaam niveau, zeker in deze prijsklasse.

Een bewonderenswaardige lichtvoetigheid, zeker voor een wijn uit het zuiden.
Faugères maakte lang geen onderdeel uit van het assortiment. Dit is dé comeback!
13.0%
Uiteenlopend van gevogelte tot vleugelwild en jong wildzwijn.
Schoolvoorbeeld van het archetype “Vin Plaisir” met ruim voldoende pit! Wijn/spijs beschrijving: Goed verteerbare, uiterst smakelijke eetwijn die zowel orgaan- als blank vlees (“vrij”) gevogelte, kalf, vleugelwild, heel jong wildzwijn (marcassin) en op de huid gebakken vis voortreffelijk zal begeleiden. Druivenrassen:Mourvèdre, Carignan, Syrah en Grenache.

Frankrijk

13.0%

2016 - 2020

75ml

Bodem

Een bodem met gedeeltelijk vergane leisteen in de verschillende kleuren: van blauw tot roestkleurig. Op hellingen gelegen en midden in het hart van wat men noemt de “garrigue profonde”. Garrigue is de geologische aanduiding voor terreinen en gebieden waar de aardkorst in al z’n stenigheid aan het daglicht komt. Alle percelen zijn gelegen binnen het gebied van de herkomstbenaming AOC Faugères. Totaal 20 hectare wijngaard met namen als Malpas, Campauvre, Boutinelle.

Druiven

Mourvèdre, Carignan, Syrah en Grenache.

Kleur

Transparant robijnrood. Deze transparantheid is relatief en de kleur is nog altijd erg krachtig, maar verschaft de wijn toch een zekere nobelheid. Vergelijkbaar met een superrijke pinot noir.

Neus

In het boeket is er meteen sprake van de door de kleur aangekondigde fijnheid. Bloemen, vruchten en mineraliteit (de schakeringen van potlood en as die we kennen van de kostbare wijnen uit Pessac-Léognan). Fijne roostergeuren, houtteer en laurier. Heerlijke zuivere en ongeforceerde expressie.

Smaak

Ook in de mond wordt het feest van fijnheid en delicatesse voortgezet. Het tactiele mondcontact verraadt verfijning en smaakkracht. De satijnen textuur idem. Verleidelijke en zeldzaam krokante materie die verkwikking en volop satisfactie biedt. De makers hebben op voorbeeldige wijze elke vorm van geforceerde extractie weten te voorkomen. En zodoende wordt de wijn getekend door eenvoud, puurheid, verkwikking en voor een wijn uit het zuiden, een bewonderenswaardige lichtvoetigheid. Ook is er sprake van een aanhoudende lengte en de wijn laat een heerlijk schone wijnmond achter.

Culinair

Goed verteerbare, uiterst smakelijke eetwijn die zowel orgaan- als blank vlees (“vrij”) gevogelte, kalf, vleugelwild, heel jong wildzwijn (marcassin) en op de huid gebakken vis voortreffelijk zal begeleiden.

Bruikbaar/houdbaar

2016 - 2020

Alcohol

13.0%

Conclusie

Schoolvoorbeeld van het archetype “Vin Plaisir” met ruim voldoende pit!

Het verfijnde broertje van de gewone Côtes du Rhône.
Het fruit voor een Côtes du Rhône Villages mag uit 90 verschillende gemeenten komen!
14.0%
Bij lichte wildgerechten en lamsvlees.
Net een stapje boven de 'gewone' Côtes du Rhône; iets verfijnder. Wijn/spijs beschrijving: Breed inzetbare eetwijn (diner- en wildwijn): de rug van de haas en ree, wildzwijn, lam in alle vormen. T-bone en rib-eye. Sappige, veerkrachtige inktvis in een krachtige (inkt/wijn)saus. Smaakkrachtige en gedoseerd gekruide, vegetarische gerechten. Druivenrassen:Syrah, Grenache en Mourvèdre.

Frankrijk

14.0%

2017 - 2022

75ml

Bodem

Wijngaarden: Domaine du Prébois bij Orange (Grenache en Mourvèdre). Syrah afkomstig uit de omgeving van Vinsobres. Terraswijngaarden met klei-kalk en klei-grind bodem, tevens rijk aan kwarts, kalksteen en mergel.

Druiven

Syrah, Grenache en Mourvèdre.

Kleur

Voldoende krachtig, transparant robijnrood.

Neus

Opvallend lieflijk boeket, voorzien van rijpe rode vruchten (aardbei) en florale tonen: viooltjes, zwarte kersen. Weer die pure, rijpe druivenexpressie met nauwelijks kruidigheid.

Smaak

Zacht vloeiende materie met een fluwelen textuur. Al snel blijkt de wijn contrastrijker en frisser dan het boeket deed vermoeden. Elegant gestructureerde materie met een goed ontwikkelingspotentieel dankzij de geprofileerde tannines. Hier is er sprake van een opvallende finesse. Zeer aanbevolen voor de liefhebber van ranker gestructureerde en toch buitengewoon smaakrijke Rhône-wijnen van een hoger niveau.

Culinair

Breed inzetbare eetwijn (diner- en wildwijn): de rug van de haas en ree, wildzwijn, lam in alle vormen. T-bone en rib-eye. Sappige, veerkrachtige inktvis in een krachtige (inkt/wijn)saus. Smaakkrachtige en gedoseerd gekruide, vegetarische gerechten.

Bruikbaar/houdbaar

2017 - 2022

Alcohol

14.0%

Conclusie

Net een stapje boven de 'gewone' Côtes du Rhône; iets verfijnder.

Blind geproefd = bourgogne.
Meer dan keurige prijsstelling.
13.0%
Fricassée van zeevruchten, tartaar van rauwe vis, kazen.
Gun deze wijn minimaal 6 maanden flesontwikkeling en decanteer 'm dan met veel zuurstof voor het serveren in royale glazen. Bij voorkeur naast een bescheiden witte bourgogne (3 x de prijs van Belvezet) en ga de confrontatie blind aan. Dat zal op z'n minst een binnenpretje opleveren. Wijn/spijs beschrijving: Degelijke eetwijn met karakter: fricassée (ragout) van zeevruchten, verse kreeft, koningskrab, tartaar van tonijn of zalm, sappig gevogelte met morilles. Perfect inzetbaar als er een witte bourgogne op het programma staat. Als kaas: Cantal, Comté, Reblochon, Munster en Beaufort. Druivenrassen:55% Chardonnay en 45% Viognier.

Frankrijk

13.0%

2017 - 2022

75ml

Bodem

Hoger gelegen plateau met graniet en klei-kalkhoudende bodem, zeer rijk aan stenen. De hoogte is 350 m. Het wat rauwe Ardèche-klimaat met een droge, warme zomer. De wijngaarden worden volgens het systeem van de weloverwogen aanpak bewerkt en het onkruid wordt niet chemisch maar mechanisch verwijderd.

Druiven

55% Chardonnay en 45% Viognier.

Kleur

Bleek strogeel met een witgouden glans.

Neus

Het licht reductieve, veroorzaakt door de opvoeding in contact met de fijne gistsporen, is de oorzaak van een frappant bourgogne-karakter. De klassieke Chardonnay-aroma's domineren op dit moment en er is sprake van een forse bodeminvloed/mineraliteit met waarneembare kalksteen-tonen. De Viognier dient de assemblage nu nog op discrete wijze maar zal straks voor verbreding in de expressie zorgen. Blind geproefd zou het bourgogne kunnen zijn.

Smaak

Strakke, nauwkeurige en klassieke Chardonnay-structuur. Degelijke frisheid, geen alcoholpresentie, wel reliëf en karakter. Goede balans, geen enkele vorm van logheid, integendeel. Goede lengte en subtiele bitterheid; de wijn heeft het allemaal zonder dat er sprake is van de complexiteit van een grote, witte bourgogne. Maar wat een briljant betaalbaar alternatief.

Culinair

Degelijke eetwijn met karakter: fricassée (ragout) van zeevruchten, verse kreeft, koningskrab, tartaar van tonijn of zalm, sappig gevogelte met morilles. Perfect inzetbaar als er een witte bourgogne op het programma staat. Als kaas: Cantal, Comté, Reblochon, Munster en Beaufort.

Bruikbaar/houdbaar

2017 - 2022

Alcohol

13.0%

Conclusie

Gun deze wijn minimaal 6 maanden flesontwikkeling en decanteer 'm dan met veel zuurstof voor het serveren in royale glazen. Bij voorkeur naast een bescheiden witte bourgogne (3 x de prijs van Belvezet) en ga de confrontatie blind aan. Dat zal op z'n minst een binnenpretje opleveren.

Très petite Beaucastel VV.
Voor insiders...
13,5%
in conversie naar biologische werkwijze
Kalfsvlees, gevogelte, paddestoelen en op de huid gebakken vis.
Een groot referentiekader van wijnen die louter en alleen bestaan uit Roussanne-druiven is er niet (Beaucastel Vieilles Vignes daargelaten...). Dit is dé wijn om op bescheiden prijsniveau kennis te maken met de druif. En er vervolgens mee weg te lopen! Wijn/spijs beschrijving: De mogelijkheden zijn hier legio. Dinerwijn bij uitstek. Gerechten waarin room en paddestoelen dominant aanwezig zijn, zijn heel goed mogelijk. Een licht voorkeur voor morilles kunnen we niet onderdrukken. Truffel mag ook geen belemmering vormen... Kalfsvlees in roomsaus, gevogelte of op de huid gebakken vis (rode mul). Druivenrassen:100% Roussanne.

Frankrijk

13,5%

2017 - 2022

75ml

Druiven

100% Roussanne.

Kleur

Bleekgele kleur, prachtig helder.

Neus

Expressieve en aromatische neus; niet verwonderlijk met een wijn op basis van 100% Roussanne in het glas. Floraal (lentebloesem, jasmijn) en rijk voorzien van steenfruit als abrikoos en perzik. Ook kamillethee en ongebrande noten. Hoogst origineel in de beste zin van het woord.

Smaak

Uiterst smakelijke en genereuze entree. Mogelijk in eerste instantie wat massief, maar de wijn beschikt over meer dan voldoende zuren om dit te compenseren. De smaakintensiteit is niet gemakkelijk te vergelijken met andere wijnen, werkelijk uiterst krachtig en breed. De neus doet mogelijk geen strak droge finale vermoeden, maar niets is minder waar. Juist beendroog!

Culinair

De mogelijkheden zijn hier legio. Dinerwijn bij uitstek. Gerechten waarin room en paddestoelen dominant aanwezig zijn, zijn heel goed mogelijk. Een licht voorkeur voor morilles kunnen we niet onderdrukken. Truffel mag ook geen belemmering vormen... Kalfsvlees in roomsaus, gevogelte of op de huid gebakken vis (rode mul).

Bruikbaar/houdbaar

2017 - 2022

Alcohol

13,5%

Conclusie

Een groot referentiekader van wijnen die louter en alleen bestaan uit Roussanne-druiven is er niet (Beaucastel Vieilles Vignes daargelaten...). Dit is dé wijn om op bescheiden prijsniveau kennis te maken met de druif. En er vervolgens mee weg te lopen!

Liefhebbers van zwoel Rhône-rood zwichten hier massaal voor.
Spaanse volbloed met een zeldzaam puur Grenache-karakter voor heel weinig geld.
14,5%
Vrijwel alles van de BBQ/grill: van oktopus tot lam.
Spaanse volbloed met puur Grenache-karakter. Geen gepolijste allemansvriend (gelukkig), maar wat biedt deze wijn veel voor weinig geld. Wijn/spijs beschrijving: Ideale compagnon van de wat ruigere gerechten van de grill. Denk aan lam, vrij (Spaans) varken, gerijpt rundvlees. Sappige oktopus. Indien kaas: hard en zeer belegen. Druivenrassen:100% Garnacha.

Spanje

14,5%

2017 - 2021

75ml

Bodem

Wijngaarden gelegen op een hoogte tussen 400 en 800 meter. De bodem bestaat voor het grootste deel uit rots en is bedekt met een toplaag van kalksteen.

Druiven

100% Garnacha.

Kleur

Somber en krachtig robijnrood met de schakering zwart.

Neus

De mediterrane kruidigheid van de rijpe Garnacha. Contrastrijk boeket dat duidelijk behoefte heeft aan zuurstof. Dus niet aarzelen om te decanteren met veel zuurstof. Roostertonen, hars, boomschors, wilde bramen en die garrigues-aroma's zoals tijm, laurier en marjolein.

Smaak

Vurige wijn, royaal voorzien van de elementen zoet/warmte/alcohol, wijnzuren en tannines. Daardoor blijft het spannend en contrastrijk. Heel Spaans, echter zonder dominante houtpresentie, maar wel aantrekkelijk viriel en warmbloedig. Zo'n temperament wordt het beste in toom gehouden met een wat lagerere serveertemperatuur.

Culinair

Ideale compagnon van de wat ruigere gerechten van de grill. Denk aan lam, vrij (Spaans) varken, gerijpt rundvlees. Sappige oktopus. Indien kaas: hard en zeer belegen.

Bruikbaar/houdbaar

2017 - 2021

Alcohol

14,5%

Conclusie

Spaanse volbloed met puur Grenache-karakter. Geen gepolijste allemansvriend (gelukkig), maar wat biedt deze wijn veel voor weinig geld.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.