Overons Overons Overons Overons

Sauter:

al 110 jaar een vaste waarde in het Nederlandse wijnlandschap

Ruim 110 jaar geleden, in 1904, startte August Sauter het bedrijf Sauter’s Wijnkelders dat we anno nu kennen als Sauter Wijnen. In de Maastrichtse Wolfstraat, in het pand waar thans het ‘wereldberoemde’ café Sjinkerij de Bóbbel is gevestigd, verkocht Sauter de eerste flessen wijn. August Sauter overleed op jonge leeftijd en werd opgevolgd door zijn zoon Jules Sauter, die noodgedwongen zijn studie in Wageningen staakte om de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich te nemen. In de jaren die volgden deed Sauter Wijnen verschillende locaties in Maastricht aan en werd het bedrijf door de familie Sauter uitgebouwd tot het bedrijf dat tegenwoordig gevestigd is aan het Withuisveld in Maastricht. De derde generatie, Erik Sauter sr., is verantwoordelijk geweest voor de grote expansie die het bedrijf de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. In 1964, na universitaire opleidingen in Bordeaux en Trier te hebben voltooid, trad hij in dienst van het familiebedrijf. Zes jaren later kreeg hij de algehele leiding. 

 

De nestor onder de Nederlandse wijnschrijvers, Hubrecht Duijker, schreef als volgt over Erik Sauter sr.: “Weinig importeurs hebben zo’n indrukwekkende staat van dienst als Erik Sauter. … Naast zijn drukke bestaan als importeur werd hij ook wijnmaker en administrateur van Château Carcanieux in de Médoc, mede-eigenaar en wijnmaker van Domaine Mondivin in Hongarije, vertaler van een Frans standaardwerk over wijnproeven, wijnconsulent, bestuurslid van de Académie Internationale du Vin en wijn-/culinair columnist.” Erik Sauter sr. is niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding van Sauter Wijnen, maar is op de achtergrond nog altijd (zeer) actief. Veel proefnotities zijn van de hand van Erik, evenals uitgebreide achtergrondinformatie over domeinen, streken en vinificatiemethoden. Tevens bezoekt hij jaarlijks nog vele producenten met wie hij niet zelden een vriendschappelijke band heeft opgebouwd in de afgelopen jaren. Maar bovenal is hij een begenadigd leermeester en bron van inspiratie voor de circa 15 medewerkers van het bedrijf.  

 

Winkels
In 2002 werd Sauter Wijnen door de Wine & Food Association uitgeroepen tot Wijnimporteur van het Jaar: “Sauter heeft zich ontwikkeld tot een gespecialiseerde direct-marketing-onderneming met een hoog kwaliteitsimago en klanten in de particuliere, restaurant- en gespecialiseerde wijnhandelsector.” Een bekroning op het dan bijna 100 jarige bestaan. Twee jaar later opent Sauter de eerste vestiging buiten Maastricht; in Bussum wordt als kroon op het 100-jarig bestaan in 2004 een vestiging geopend om zo ook liefhebbers in het midden van het land optimaal van dienst te kunnen zijn. De ervaringen met een nevenvestiging zijn dusdanig goed, dat geïnspireerd op de Bussumse vestiging het idee ontstaat voor een franchise-concept. Inmiddels zijn er franchise-vestigingen in Velp (Arnhem), Zeist en Nijmegen.

 

De sfeervolle accommodatie die Sauter in 2010 aan het Maastrichtse Withuisveld heeft betrokken, is een weergave van een wonderbaarlijke en rijke wijnwereld. Behalve aan een geconditioneerde opslagruimte en het kantoor, biedt deze locatie onderdak aan een heus wijntheater, moderne en goed geoutilleerde proefgelegenheden en een winkel. Vrijwel het gehele assortiment treft u in de “Wall of Taste”, een indrukwekkende, ruim 25 meter lange muur, waarin ruim 3.800 flessen zijn verwerkt. De flessenwand fungeert niet uitsluitend als sfeerbepalend element, maar biedt een goede indruk van het brede scala aan wijnen dat gevoerd wordt. Enkele jaren na de verhuizing naar het Withuisveld riep het toonaangevende vakblad Perswijn de Maastrichtse vestiging in 2013 uit tot Wijnwinkel van het Jaar. De eigentijdse benadering van het product wijn, de moderne architectuur en de kennis van zaken waren destijds doorslaggevend.

 

Online
Ook op het gebied van direct-marketing en online media staan de ontwikkelingen niet stil. Een state-of-the-art webshop met o.a. een zeer uitgebreide database aan proefnotities, een periodieke digitale nieuwsbrief en vrijwel dagelijks input van nieuwe content, zijn slechts enkele voorbeelden. Uiteraard is Sauter ook actief op social media. 

Zowel in de vestigingen als op de website beschikt Sauter Wijnen over een schat aan goede en goed betaalbare wijnen. Wijnen met een hoge intrinsieke waarde, bij voorkeur zonder de ‘last’ van een kostbare reputatie genieten de voorkeur. Uiteraard worden de gevestigde namen en wijnen uit de bekende herkomstregio’s bij de selectie niet uit het oog verloren. Betaalbaar of kostbaar, telkens staan authenticiteit en kwaliteit centraal. De wijnen vinden hun weg naar particuliere wijnliefhebbers, kwaliteitsbewuste restaurateurs, de betere cafés, de zelfstandige wijnvakhandel en bedrijven. De loyaliteit van de klanten is opvallend groot en gaat vaak over van generatie op generatie, zoals dit ook gebeurt bij de allerbeste wijnmakers van Sauter Wijnen.

 

Momenteel berust de leiding van het 112-jaar oude bedrijf bij Guido Quaden en Ralph Habets, door Erik Sauter sr. ook wel de zogenaamde ‘geadopteerde 4e generatie’ genoemd. Beiden werken inmiddels bijna twintig jaar samen met Erik Sauter sr. en hebben mede dankzij hem een gefundeerde kijk op de hedendaagse wijnwereld. De combinatie van decennialange ervaring en jeugdig elan is een heel goede basis gebleken voor de verdere ontwikkeling van Sauter Wijnen.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.