UITGEBREID ZOEKEN

Garnier & Fils Chardonnay 2008 Bourgogne a.c.

Garnier & Fils
Chardonnay 2008
Bourgogne a.c.

  • Dit is een waardevolle tip! Veel Chablis/Bourgogne-eigenschappen voor weinig geld!
  • Evenwichtige en aantrekkelijke wijn met smaakvolle, zachte zuren. Opvallend rijke finale!

Availability: Niet in voorraad

€ 11,00
  •  

Dit is een waardevolle tip! De wijn combineert binnen een zeer bescheiden budget het unieke van de Chablis (mineraliteit, verkwikkende fraicheur) en de generositeit van de Bourgogne-Chardonnay tussen Beaune en Santenay.

Wijn/spijs beschrijving:

Voortreffelijke eetwijn en een alternatief/vervanger van de goede kostbare Chablis. Platte oesters, subtiel gerookte vis (zalm, paling, forel). Alle gerechten op basis van verse vis (tarbot, kabeljauw, rog, dorade etc.).

Culinair:

Wit vlees, gevogelte, vis, pasta's , Zeevruchten (mosselen, oesters, krab/kreeft/langouste)

Druivenrassen:

100% Chardonnay

Land

Frankrijk

Alcohol

12,5%

Inzetbaarheid

2011 - 2015

Inhoud

75cl

Bodem

De druiven groeien binnen de gemeente Saint-Bris le Vineux. Typische Chablis-bodem van kalkhoudende klei met Portlandmergel. De wijngaarden liggen op een hoogte van 220m.

Vinificatie

Het sap is afkomstig van een bevriende collega en wordt door de Garniers verwerkt op hun wijze. Het sap, product van een zorgvuldige, pneumatische persing, vergist gedurende 90 dagen heel langzaam (temperatuur is maximaal 22 gr. C) onder invloed van de natuurlijke, lokale gistsporen. De appelmelkzurengisting (100%) volgt hierna. Rijping in contact met fijne gistsporen.

Druiven

100% Chardonnay

Kleur

Bleek strogeel met een witgouden glans.

Neus

Zeer pure, goed herkenbare Chardonnay-expressie met een degelijke bodeminvloed (de mineraliteit van de Chablis). Brooddeeg, hazelnoten, kruisbessen. Aantrekkelijke, verkwikkende frisheid.

Smaak

Versmolten en aangenaam vloeiende aanzet. Zachte tot romige textuur die de autonome frisheid van de wijn niet afdekt. Vitaal en tactiel mondcontact. Evenwichtige en aantrekkelijk sappige materie met smaakvolle, zachte zuren. Een ingetogen alcoholgehalte en een formidabele smaakintensiteit. Reliëf en contrast dankzij de mineraliteit die heel goed in de finale tot uitdrukking komt. Opvallend goed!

Culinair

Voortreffelijke eetwijn en een alternatief/vervanger van de goede kostbare Chablis. Platte oesters, subtiel gerookte vis (zalm, paling, forel). Alle gerechten op basis van verse vis (tarbot, kabeljauw, rog, dorade etc.).

Bruikbaar/houdbaar

2011 - 2015

Alcohol

12,5%

Conclusie

Dit is een waardevolle tip! De wijn combineert binnen een zeer bescheiden budget het unieke van de Chablis (mineraliteit, verkwikkende fraicheur) en de generositeit van de Bourgogne-Chardonnay tussen Beaune en Santenay.

PDF Downloaden / afdrukken
Nog geen recenties voor dit product.

Schrijf uw eigen recensie

Hoe waardeert u dit product? *

  -- - -/+ + ++
Verteerbaarheid (doordrinkbaarheid)
Prijs/kwaliteit verhouding
Bewaar- en ontwikkelingspotentieel

Eigen tags

Anderen markeerden dit product met deze tags:

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Wijnmaker

Binnen bekende en beroemde herkomstbenamingen is het jagen op nieuwe talenten een vrijwel vruchteloze bezigheid. De gevestigde namen zijn generaties lang bezet, zij die volop wijnen beschikbaar hebben blijken doorgaans onder de (onze) maat en jonge talenten worden razendsnel ontdekt. Enerzijds zit de gespecialiseerde pers er bovenop en anderzijds worden goede resultaten snel via collega wijnmakers gecommuniceerd. Geduld blijkt dan een schone zaak.

Onlangs bezochten we in het kader van een intensieve speurtocht enkele producenten in Chablis. Dit heeft een nieuwe samenwerking opgeleverd en wel met de jonge broers Xavier en Jérome Garnier. Met de vader op de achtergrond werken zij hard aan de uitbouw van het familiale wijnbedrijf. Zij verwerken druiven van eigen wijngaarden en kopen druiven bij collega producenten om deze vervolgens op hun wijze te verwerken en te vinifieren.

De eigen wijngaarden leveren de druiven voor de Petit Chablis en de Chablis en de wijnen dragen het etiket Domaine Garnier & Fils. De Premiers Crus en de Grands Crus zijn het resultaat van gekochte druiven en dragen het etiket Garnier & Fils.

Ook hebben zij een Bourgogne Chardonnay 2008 (etiket Garnier & Fils) gemaakt op basis van gekochte most (sap van geperste druiven), die wonderbaarlijk goed geslaagd is. We hebben meteen alles geclaimd wat er nog resteerde. Er is helaas geen 2009 noch 2010 geproduceerd omdat deze wijn binnen het eigen assortiment teveel concurrentie ondervindt van hun uitstekende Petit Chablis (alles behalve petit en een echte aanrader, zeker voor het geld!).

Zij zijn wel bereid om speciaal voor ons weer zo'n Cuvée te produceren als we hen voldoende volume kunnen garanderen. Wij geloven heel sterk in het potentieel van deze noordelijke en zo van de relatieve koelte profiterende wijngaarden. De klimaatverschuiving richting het noorden heeft een goed waarneembare invloed op het alcoholgehalte, dat stijgende is. Hierdoor is er sprake van een risico van overrijpheid in het zuiden en een mogelijkheid tot optimale rijpheid met behoud van de kostbare frisheid in de meer noordelijk gelegen wijngaarden.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.