UITGEBREID ZOEKEN

Garnier & Fils 2010 Chablis a.c.

Garnier & Fils 2010
Chablis AOC

  • Chablis in een zeer pure, maar ook toegankelijke vorm voor een mooie prijs.
  • Rijke eet-/dinerwijn met de onbetaalbare frisheid van de ras-chablis.

Availability: Niet in voorraad

€ 14,25
  •  

Geheel eigen en onvervangbaar karakter met de welkome, koele klasse van het noorden – heerlijk!

Wijn/spijs beschrijving:

Verkwikkende, smaakrijke eet/dinerwijn waarbij meteen gedacht wordt aan platte en diepe oesters (naturel of gepocheerd), op de huid gebakken vis, terrine van paling en groente en tenslotte zachte korstkazen (geit).

Smaakprofiel:

Wit verkwikkend en dorstlessend

Culinair:

Harde, belegen kaas , Wit vlees, gevogelte, vis, pasta's , Zeevruchten (mosselen, oesters, krab/kreeft/langouste)

Druivenrassen:

100% Chardonnay.

Land

Frankrijk

Alcohol

12,5%

Inzetbaarheid

2012 - 2019

Inhoud

75cl

Bodem

Kalkhoudende kleigrond met mergel (Kimmeridgien) als ondergrond. De druiven komen uit 3 verschillende gehuchten: Ligny le Chatel, Maligny en Villy. Totaal 18,3 hectare.

Vinificatie

Het sap, product van een zorgvuldige, pneumatische persing, vergist gedurende 90 dagen heel langzaam (temperatuur is maximaal 22 graden C) onder invloed van de natuurlijke, lokale gistsporen. De appelmelkzurengisting (100%) volgt hierna. Rijping in contact met fijne gistsporen.

Druiven

100% Chardonnay.

Kleur

Bleek en strak strogeel met gouden glans.

Neus

Zeer pure en herkenbare, houtvrije chablis-expressie met de mineraliteit voorop: witte, peper, vuursteen/kiezel. Een subtiele rooktoon en mint, kruisbessen. Indrukwekkende nauwkeurigheid.

Smaak

Versmolten en heerlijk vloeiende aanzet. Zachte en subtiele textuur maar niet het romige van de meer “vette” Chardonnays. Krokante sappigheid, spanning en smaakconcentratie bepalen meteen het beeld. Discreet in alcohol, groot in verkwikking en gevarieerd en zeer karakteristiek in de smaak. De lang aanhoudende, smaakrijke en verrukkelijk sappige finale met precies die contrastrijke en mineralige toetsen bevestigt het authentieke chablis-karakter.

Culinair

Verkwikkende, smaakrijke eet/dinerwijn waarbij meteen gedacht wordt aan platte en diepe oesters (naturel of gepocheerd), op de huid gebakken vis, terrine van paling en groente en tenslotte zachte korstkazen (geit).

Bruikbaar/houdbaar

2012 - 2019

Alcohol

12,5%

Conclusie

Geheel eigen en onvervangbaar karakter met de welkome, koele klasse van het noorden – heerlijk!

PDF Downloaden / afdrukken
Nog geen recenties voor dit product.

Schrijf uw eigen recensie

Hoe waardeert u dit product? *

  -- - -/+ + ++
Verteerbaarheid (doordrinkbaarheid)
Prijs/kwaliteit verhouding
Bewaar- en ontwikkelingspotentieel

Eigen tags

Anderen markeerden dit product met deze tags:

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Wijnmaker

Binnen bekende en beroemde herkomstbenamingen is het jagen op nieuwe talenten een vrijwel vruchteloze bezigheid. De gevestigde namen zijn generaties lang bezet, zij die volop wijnen beschikbaar hebben blijken doorgaans onder de (onze) maat en jonge talenten worden razendsnel ontdekt. Enerzijds zit de gespecialiseerde pers er bovenop en anderzijds worden goede resultaten snel via collega wijnmakers gecommuniceerd. Geduld blijkt dan een schone zaak.

Onlangs bezochten we in het kader van een intensieve speurtocht enkele producenten in Chablis. Dit heeft een nieuwe samenwerking opgeleverd en wel met de jonge broers Xavier en Jérome Garnier. Met de vader op de achtergrond werken zij hard aan de uitbouw van het familiale wijnbedrijf. Zij verwerken druiven van eigen wijngaarden en kopen druiven bij collega producenten om deze vervolgens op hun wijze te verwerken en te vinifieren.

De eigen wijngaarden leveren de druiven voor de Petit Chablis en de Chablis en de wijnen dragen het etiket Domaine Garnier & Fils. De Premiers Crus en de Grands Crus zijn het resultaat van gekochte druiven en dragen het etiket Garnier & Fils.

Ook hebben zij een Bourgogne Chardonnay 2008 (etiket Garnier & Fils) gemaakt op basis van gekochte most (sap van geperste druiven), die wonderbaarlijk goed geslaagd is. We hebben meteen alles geclaimd wat er nog resteerde. Er is helaas geen 2009 noch 2010 geproduceerd omdat deze wijn binnen het eigen assortiment teveel concurrentie ondervindt van hun uitstekende Petit Chablis (alles behalve petit en een echte aanrader, zeker voor het geld!).

Zij zijn wel bereid om speciaal voor ons weer zo'n Cuvée te produceren als we hen voldoende volume kunnen garanderen. Wij geloven heel sterk in het potentieel van deze noordelijke en zo van de relatieve koelte profiterende wijngaarden. De klimaatverschuiving richting het noorden heeft een goed waarneembare invloed op het alcoholgehalte, dat stijgende is. Hierdoor is er sprake van een risico van overrijpheid in het zuiden en een mogelijkheid tot optimale rijpheid met behoud van de kostbare frisheid in de meer noordelijk gelegen wijngaarden.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.