UITGEBREID ZOEKEN

Garnier & Fils 2008 Chablis AOC Grains Dorés

Garnier & Fils 2008
Chablis AOC
Grains Dorés

  • Geen Premier - of Grand Cru status, wel dat niveau!
  • Grains Dorés is het lievelingsperceel (en -wijn!) van de Garniers. Heel begijpelijk!

Availability: Niet in voorraad

€ 19,50
  •  

De trots van de Garnier-familie! Chablis-producenten met een oprechte liefde voor en een onwrikbare gehechtheid aan de grond van hun wijnstokken. Dit komt in deze wijn tot uitdrukking.

Wijn/spijs beschrijving:

Grote dinerwijn: verse Oosterschelde kreeft op kamertemperatuur, platte Zeeuwse oesters, tarbot met een rijke saus op basis van schelpdieren. De grote, rauwmelkse kazen (zacht en harde korst).

Smaakprofiel:

Wit krachtig en gastronomisch

Culinair:

Wit vlees, gevogelte, vis, pasta's , Zachte kaas , Zeevruchten (mosselen, oesters, krab/kreeft/langouste)

Druivenrassen:

100% Chardonnay.

Land

Frankrijk

Alcohol

12,5%

Inzetbaarheid

2012 - 2022

Inhoud

75cl

Bodem

Dit perceel is de trots van de familie. Niet erkend als Premier- of Grand Cru maar de druiven rijpen hier zo goed dat de naam “Grains Dorés" (goud gekleurde druiven) aan het perceel gegeven werd. Kalkhoudende kleigrond met mergel (Kimmeridgien) als ondergrond.

Vinificatie

Het sap, product van een zorgvuldige, pneumatische persing, vergist gedurende 90 dagen heel langzaam (temp. max 22 graden C) onder invloed van de natuurlijke, lokale gistsporen. De appelmelkzurengisting (100%) volgt hierna. Rijping in contact met fijne gistsporen.

Druiven

100% Chardonnay.

Kleur

Fonkelend bleek maar puur goud – prachtige kleur.

Neus

Subtiel gekruide (vuursteen) expressie van de grote chablis. Het “roosteren” van de druiven door de ligging heeft de mineraliteit eerder versterkt. Dit belooft een behoorlijk bewaarpotentieel en -perspectief.

Smaak

Versmolten aanzet maar de concentratie bepaalt de textuur door de fascinerende spanning tussen de rijpheid en de magistrale chablis-zuren en mineraliteit. Krachtig en rijk gestructureerde materie met een goede balans. In de rijke finale komt er een subtiele bitterheid (roze pompelmoes en het licht stroeve van de stenige mineraliteit) tot uitdrukking.

Culinair

Grote dinerwijn: verse Oosterschelde kreeft op kamertemperatuur, platte Zeeuwse oesters, tarbot met een rijke saus op basis van schelpdieren. De grote, rauwmelkse kazen (zacht en harde korst).

Bruikbaar/houdbaar

2012 - 2022

Alcohol

12,5%

Conclusie

De trots van de Garnier-familie! Chablis-producenten met een oprechte liefde voor en een onwrikbare gehechtheid aan de grond van hun wijnstokken. Dit komt in deze wijn tot uitdrukking.

PDF Downloaden / afdrukken
Nog geen recenties voor dit product.

Schrijf uw eigen recensie

Hoe waardeert u dit product? *

  -- - -/+ + ++
Verteerbaarheid (doordrinkbaarheid)
Prijs/kwaliteit verhouding
Bewaar- en ontwikkelingspotentieel

Eigen tags

Anderen markeerden dit product met deze tags:

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Wijnmaker

Binnen bekende en beroemde herkomstbenamingen is het jagen op nieuwe talenten een vrijwel vruchteloze bezigheid. De gevestigde namen zijn generaties lang bezet, zij die volop wijnen beschikbaar hebben blijken doorgaans onder de (onze) maat en jonge talenten worden razendsnel ontdekt. Enerzijds zit de gespecialiseerde pers er bovenop en anderzijds worden goede resultaten snel via collega wijnmakers gecommuniceerd. Geduld blijkt dan een schone zaak.

Onlangs bezochten we in het kader van een intensieve speurtocht enkele producenten in Chablis. Dit heeft een nieuwe samenwerking opgeleverd en wel met de jonge broers Xavier en Jérome Garnier. Met de vader op de achtergrond werken zij hard aan de uitbouw van het familiale wijnbedrijf. Zij verwerken druiven van eigen wijngaarden en kopen druiven bij collega producenten om deze vervolgens op hun wijze te verwerken en te vinifieren.

De eigen wijngaarden leveren de druiven voor de Petit Chablis en de Chablis en de wijnen dragen het etiket Domaine Garnier & Fils. De Premiers Crus en de Grands Crus zijn het resultaat van gekochte druiven en dragen het etiket Garnier & Fils.

Ook hebben zij een Bourgogne Chardonnay 2008 (etiket Garnier & Fils) gemaakt op basis van gekochte most (sap van geperste druiven), die wonderbaarlijk goed geslaagd is. We hebben meteen alles geclaimd wat er nog resteerde. Er is helaas geen 2009 noch 2010 geproduceerd omdat deze wijn binnen het eigen assortiment teveel concurrentie ondervindt van hun uitstekende Petit Chablis (alles behalve petit en een echte aanrader, zeker voor het geld!).

Zij zijn wel bereid om speciaal voor ons weer zo'n Cuvée te produceren als we hen voldoende volume kunnen garanderen. Wij geloven heel sterk in het potentieel van deze noordelijke en zo van de relatieve koelte profiterende wijngaarden. De klimaatverschuiving richting het noorden heeft een goed waarneembare invloed op het alcoholgehalte, dat stijgende is. Hierdoor is er sprake van een risico van overrijpheid in het zuiden en een mogelijkheid tot optimale rijpheid met behoud van de kostbare frisheid in de meer noordelijk gelegen wijngaarden.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.