UITGEBREID ZOEKEN

Domaine Tempier Cuvée Classique 2009 Bandol a.c.

Domaine Tempier
Cuvée Classique 2009
Bandol a.c.

  • Dit is echt een serieuze concurrent van de terroir-cuvées la Migoua en la Tourtine
  • De wijn bezit de zachte frisheid van de optimaal rijpe vrucht. De harmonie is totaal!

Availability: In voorraad

€ 27,00
  •  

Weer superbe cuvée Classique dit jaar; een nadeel, er is veel te weinig van!

Wijn/spijs beschrijving:

Unieke diner(wild)wijn : lamskroon, reerug, haas. Maar ook bij in z' n geheel bereidde vis (oven) met Provençaalse kruiden en smaakintensieve, mediterrane stoofgerechten en kazen van het type Saint Marcellin en zeer oude kaas van de koe.

Smaakprofiel:

Rood krachtig en gastronomisch met bewaarpotentieel

Culinair:

Harde, belegen kaas , Rood vlees, rund, lam, wild , Wit vlees, gevogelte, vis, pasta's

Druivenrassen:

75% Mourvèdre, 15% Grenache, 9% Cinsault 2% Carignan

Land

Frankrijk

Alcohol

14.0%

Inzetbaarheid

2011 - 2022

Inhoud

75cl

Bodem

Kleihoudende kalkgrond van de 4 wijngaarden van het domein. Het betreft een assemblage van de verschillende wijngaarden.

Vinificatie

Al de rode wijnen worden op dezelfde wijze gevinifieerd: integrale verwijdering van de stelen en een vergisting onder gecontroleerde temperatuur op roestvrij staal. De druivenkoek blijft in takt (dus geen pigeage, d.w.z. breken van de druivenkoek). Een maal per dag wordt het sap of de wijn in wording over de druivenkoek gesprenkeld voor een optimale extractie. De duur van het inweekproces varieert naar gelang de oorsprong der druiven teneinde ten einde te behouden wat de stok ons schenkt. Daarna de appelmelkzurengisting en een opvoeding gedurende 18 tot 20 maanden op eikenhouten foeders van 25-75 hl.”

Druiven

75% Mourvèdre, 15% Grenache, 9% Cinsault 2% Carignan

Kleur

Gloedvol en zeer krachtig kersrood met de schakering zwart en paars.

Neus

Opvallend kenmerkende en klassieke Tempier-expressie met de invloed van de bodem en de Middellandse Zee ( jodium, zeewier, oester). Subtiele harstonen, laurier, houtteer en dadels. Opnieuw valt de complexiteit op en is dit een serieuze concurrent van de terroir-cuvées la Migoua en la Tourtine.

Smaak

Versmolten, volumineuze aanzet en een fluwelen textuur. Prachtig tactiel mondcontact, eigen aan de grote wijn. Vruchtvlezig, mondvullend, krokant/sappig en tanninerijk. Ondanks de serieuze structuur verschaft de wijn al veel plezier, maar het is (nog iets te) vroeg. De wijn bezit de zachte frisheid van de optimaal rijpe vrucht. De harmonie is totaal. Contrastrijke finale, veel lengte en tanninepresentie op het niveau van een zeer geslaagde Cuvée Spéciale. Met het vorderen van de leeftijd van de stokken wordt deze cuvée elk jaar 'dieper' en complexer.

Culinair

Unieke diner(wild)wijn : lamskroon, reerug, haas. Maar ook bij in z' n geheel bereidde vis (oven) met Provençaalse kruiden en smaakintensieve, mediterrane stoofgerechten en kazen van het type Saint Marcellin en zeer oude kaas van de koe.

Bruikbaar/houdbaar

2011 - 2022

Alcohol

14.0%

Conclusie

Weer superbe cuvée Classique dit jaar; een nadeel, er is veel te weinig van!

PDF Downloaden / afdrukken
Nog geen recenties voor dit product.

Schrijf uw eigen recensie

Hoe waardeert u dit product? *

  -- - -/+ + ++
Verteerbaarheid (doordrinkbaarheid)
Prijs/kwaliteit verhouding
Bewaar- en ontwikkelingspotentieel

Eigen tags

Anderen markeerden dit product met deze tags:

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Wijnmaker

Bandol werd een echte appellation in 1941. Lucien Peyraud, oprichter van Domaine Tempier, heeft een grote bijdrage geleverd aan de wettelijk beschermde herkomstbenaming en de afbakening van de gebieden met hoogwaardige terroir-eigenschappen. Met succes heeft hij zich ingezet voor het behoud en de herinvoering van een moeilijk ras als de Mourvèdre. Domaine Tempier is nog steeds een familiebedrijf, echter de talentvolle wijnmaker Daniel Ravier zwaait de scepter sinds 2000.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.