UITGEBREID ZOEKEN

Château du Cèdre Le Cèdre 2006 Cahors a.c.

Château du Cèdre
Le Cèdre 2006
Cahors a.c.

  • Grote wijn met een bijna niet meer voorkomend bewaarpotentieel.
  • Modelstructuur van kracht, harmonie en fijnheid... Vergelijkbaar met top Pauillac.

Availability: Niet in voorraad

€ 36,75
  •  

Dit is de klassieke Bordeaux op topniveau voor zover deze z’n classicisme niet heeft los gelaten.

Wijn/spijs beschrijving:

Grote dinerwijn combineren met krachtge hoofdgerechten (gerijpte rib-eye, daubes, wilde duif, barbarie-eend), inclusief klassiek bereid wild, maar zonder veenbessen of zoete frivoliteiten. Oude kaas van de koe.

Smaakprofiel:

Rood zeer krachtig en gastronomisch met groot potentieel

Culinair:

Harde, belegen kaas , Rood vlees, rund, lam, wild

Druivenrassen:

100% Malbec.

Land

Frankrijk

Alcohol

13,5%

Best op dronk

18

Inzetbaarheid

2011 - 2025

Inhoud

75cl

Bodem

De wijngaarden zijn gelegen tegen hellingen langs de rivier de Lot met deels (50 %) een diepe kalk- en kleibodem met veel stenen. Het resterende deel is samengesteld uit keien vermengd met ijzerhoudend zand aan de oppervlakte en keien met zand en klei in de ondergrond. De wijngaarden zijn in conversie naar de biologische cultuur.

Vinificatie

Handmatige selectie van de oogst. Ontsteling en gedeeldelijke kneuzing van de druiven voorafgaand aan gisting. Inweking van 35 dagen. Rijping in nieuwe vaten gedurende 18 maanden. De wijn wordt ongefilterd op fles gebracht.

Druiven

100% Malbec.

Kleur

De zwartpaarse spiegel. Vrijwel ondoorzichtig met de kleurkracht van top-Malbec.

Neus

In het prilste stadium herkennen we het allerbeste hout. Dit is ongekende vitaal met een pure vinositeit: cederhout, fijne rooktonen en zwarte pruimen. Opvallende fijnheid en kwaliteit van aroma’s, helemaal vergelijkbaar met het opsnuiven van een Premier Grand Cru Classé uit Pauillac op 100% nieuw hout.

Smaak

Versmolten aanzet, gepolijste textuur en het mondcontact van de grote wijn. Model structuur en voorbeeld van hoe kracht, harmonie en fijnheid in een wijn gestalte krijgen. Hoogwaardige, zachte tannines maar ook zeer krachtig: dit vraagt tijd. Grote wijn met een bijna niet meer voorkomend bewaarpotentieel.

Culinair

Grote dinerwijn combineren met krachtge hoofdgerechten (gerijpte rib-eye, daubes, wilde duif, barbarie-eend), inclusief klassiek bereid wild, maar zonder veenbessen of zoete frivoliteiten. Oude kaas van de koe.

Bruikbaar/houdbaar

2011 - 2025

Alcohol/Serveren

13,5% - 18.0 C°

Conclusie

Dit is de klassieke Bordeaux op topniveau voor zover deze z’n classicisme niet heeft los gelaten.

PDF Downloaden / afdrukken
Nog geen recenties voor dit product.

Schrijf uw eigen recensie

Hoe waardeert u dit product? *

  -- - -/+ + ++
Verteerbaarheid (doordrinkbaarheid)
Prijs/kwaliteit verhouding
Bewaar- en ontwikkelingspotentieel

Eigen tags

Anderen markeerden dit product met deze tags:

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Wijnmaker

Aan het begin van de 20e eeuw verlaat Léon Verhaeghe zijn geboortegrond (Morsleede, Vlaanderen) en vestigt zich in de Lot, in het Franse Zuidwesten. In 1958 start zoon Charles Verhaeghe met zijn vrouw een gemengd landbouwbedrijf. Zij beginnen met de aanplant van wijnstokken in een drietal wijngaarden. In 1973, naast het dan belangrijke werk van het distilleren van lavendel, realiseert Charles zijn eerste eigen wijnbotteling. Zijn zonen Pascal en Jean-Marc vormen de tweede generatie wijnmakers. Pascal ontdekt zijn liefde voor de wijnbouw in de wijngaard bij een -eveneens Vlaamse- vriend in de Bourgogne: Jean-Marie Guffens. In 1980 wil Jean-Marc tijdens een motorrit even kort stoppen bij Jean-Marie, maar dat bezoek verloopt anders dan aanvankelijk gepland: “Ik ben er verschillende dagen gebleven, mijn allereerste oogstervaringen.” Acht jaar later, na een studie oenologie in Mâcon Davayé en enkele daaropvolgende stages (Bourgogne en Napa Valley), besluit Pascal om samen met zijn broer Jean-Marc het familiedomein over te nemen. Jean-Marc is dan net afgestudeerd als oenoloog aan het in de Sauternes gevestigde instituut la Tour Blanche. Anno 2014 hebben de gebroeders Verhaeghe de taken overzichtelijk verdeeld: Jean-Marc is dagelijks in de wijngaard te vinden, terwijl Pascal zich bezighoudt met het wijnmaken, het opvoeden van de wijnen en de verkoop er van. Cahors ligt op een gelijke afstand tussen de Atlantische oceaan, de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Het klimaat is tweeledig: Atlantisch tot in juni en vervolgens transformeert het richting een Mediterraan klimaat in de maand juli. De Autan (een Mediterrane wind) waait de wolken weg boven het gebied en zorgt voor een toename van zonne-uren. Het water van de Lot brengt 's nachts verkoeling en laat de de wijnstokken “ontspannen”. Hierdoor bereiken de druiven in goede en gezonde conditie de wijnkelder en lijden de wijnstokken niet onder droogte. Sinds ongeveer 15 jaar staat Château du Cèdre aan de top van de wijnen van Cahors. Onder andere dankzij een zeer veeleisende wijnbouwcultuur onder leiding van Jean-Marc en door de zeer zorgvuldige wijnmaakprocessen die door Pascal doorgevoerd worden. De wijnen van de gebroeders Verhaeghe ontvangen onderscheiding na onderscheiding. Afgelopen jaar kreeg Chateau du Cèdre 2009 in Nederland de prijs “Wijn van het Jaar” (Proefschrift), een niet geringe roem voor een wijn in deze prijsklasse. De wijnen bezitten een zeldzame uitdrukkingskracht, puurheid en klasse waardoor ze zich kunnen meten met schier onbetaalbaar geworden wijnen uit de meest gewilde streken. Bordeaux ligt niet ver en de machthebbers aldaar hebben altijd -terecht- een grote schrik gehad van de potentie van de wijnen van Cahors. Al bieden de wijnen in de prille jeugd al bijzonder veel plezier, enig geduld wordt echt meer dan beloond. Dat geldt met name voor de cuvées le Cèdre en GC, beide wijnen voor de lange termijn en daarmee een uitgelezen kans om een jubileumwijn (geboorte (klein-)kind, huwelijk etc.) in huis te halen.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.