UITGEBREID ZOEKEN

De voorverkoop Bordeaux 2016 is begonnen!


Jaargang 2016 heeft uiteraard concurrentie: 2000, 2005, 2009, 2010 en 2015 … allemaal grote tot zeer grote jaren. Maar wat zijn wij samen met de mondiaal gespreide wijnschrijvers unaniem positief over de Bordeaux-wijnen van dit jaar! Het is nog nooit voor gekomen dat er zo'n hoge scores, waarvan de nodige met ”100-punten-potentie”, in zo'n vroeg stadium werden toegekend. Zelden werd er zo vaak gerefereerd aan het legendarische jaar 1982.

De primeur-campagne verloopt koortsachtig vlot en ondanks de soms forse prijsverhogingen vliegen de meest gewilde wijnen weg. Of worden helemaal niet openbaar aangeboden omdat de allocaties met voorrang onder de bestaande afnemers worden verdeeld.

De slimme eigenaars hebben ondanks de royale opbrengst toch maar weer bewust klein gehouden allocaties uitgebracht (1er tranche). Bij voldoende belangstelling volgt er dan een tweede en derde tranche, steeds tegen oplopende prijzen. Het is een duivels geraffineerd, financieel spel waarin wereldwijd nog steeds veel liefhebbers met veel geld gemakkelijk in trappen.

Dit geldt absoluut niet voor de door ons geselecteerde kwaliteitswijnen die in de totaalbeoordeling soms maar een fractie tot maximaal 2 punten (op de schaal van 20) lager gewaardeerd worden dan de toppers. Het intrinsieke genoegen ligt op vergelijkbaar niveau, de prijs is spectaculair lager tot totaal onvergelijkbaar.

Ook deze, goed betaalbare wijnen hebben volop geprofiteerd van de buitengewoon gunstig uitgevallen, wisselvallige klimatologische omstandigheden. Ze bezitten precies de eigenschappen die de allergrootste jaren van de vorige eeuw als basis-kenmerken hadden.

Zodoende is 2016 een heel groot jaar geworden dankzij een uiterst gelukkige samenloop van natuurlijke omstandigheden. Er is eindelijk weer eens sprake van gezonde, normale proporties en een imponerende dynamiek. Een verrukkelijke frisheid en een balans die de graad van perfectie probleemloos bereikt. Het is voor een keer helemaal geen “jaloers” jaar – in alle herkomstbenamingen van zeer beroemd tot onterecht verwaarloosd is er sprake van hevige, onderlinge concurrentie.

Ze bieden vrijwel allemaal de kostbare combinatie van grote klasse, intens plezier en een groot potentieel (bewaar- en ontwikkelingspotentieel). Het zijn wijnen die een dwingend advies verdienen: onverwijld aanschaffen, geen enkele zorgvuldig samengestelde collectie kan zonder dit jaar!

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.