UITGEBREID ZOEKEN

Een echte ‘old school’ bordeaux!


Château Carcanieux is sinds enkele jaren in handen van de familie Merlaut met bezittingen als Chasse Spleen, la Gurgue, Citran en nog zoveel meer. Stuk voor stuk wijnen die uitmunten in wat men 'classicisme' zou kunnen noemen. Een stijl die vroeger, voor de Parker-/Rolland-revolutie, de norm was voor de grote wijnen en door de eigenaars van vrijwel alle beroemde bezittingen (met Lafite en Leovile Lascases als toonvoorbeelden) werd en nog wordt toegepast.

Heel vaak wordt het stijgende alcoholgehalte, tegenwoordig al gauw 14-15%, als gevolg van de opwarming als (be)zwaar(lijk) ervaren. De goede Bordeaux-wijnen uit de vorige eeuw kwamen zelden boven de 13% uit. 11-12%, dat was het model. Hier kwam verandering in vanaf het moment dat de combinatie van zeer laat oogsten en de effecten van de opwarming tot zeer hoge beoordelingen leidde.

Liever verfijning van de smaak, dan dikte in de smaakconcentratie. Met als resultaat een buitengewoon goede verteerbaarheid. Wijnen die heel goed aan de lunch gedronken konden worden, waarna het werk ongeremd kon worden hervat. Na het nuttigen van een wijn met 15% alcohol is dat andere koek en is een siësta meer op z'n plaats. Het heeft ook zo z'n voordelen. Een wijn met 15% is veel machtiger (guller) en meestal ook wat smaakrijker dan wijnen met een lager alcoholgehalte. Het heeft de werking van een fluwelen en warme deken. Seizoenen en gerechten spelen ook flink mee. Winterse temperaturen, rijke wildgerechten en warme, rijke wijnen vormen een prachtige combinatie.

Een dansende elegantie en verkwikking is wat men mag verwachten van een wijn met een lager alcoholgehalte, bijvoorbeeld 12%. Inzetbaar op elk moment van de dag wanneer er behoeft is aan ontspanning en aan tafel op voortreffelijke wijze bij wit vlees, delicaat gevogelte en vis. Het is een kwestie van de juiste keuze, waarbij we van de een niet mogen verlangen wat de ander biedt en andersom.

Château Carcanieux 2012 is, zeker aan het einde van de winter en het frisse begin van de lente, het antwoord op het toenemende verlangen naar licht verteerbare, verkwikking brengende en toch smaakvolle wijnen. Wijnen die de reputatie van de grootste Bordeaux-wijnen in vroeger tijden gemaakt hebben. Wijnen die bewaarcapaciteit en een trage ontwikkeling op fles tot een verrukkelijk klassiek geheel laten samen smelten. Een sensatie die in de snelle, moderne tijd met behoefte aan instant-satisfactie een zeldzaamheid aan het worden is. De familie Merlaut heeft daar geen boodschap aan. Zij bouwen gestaag verder aan hun uitdijende patrimonium van stijlvolle, klassieke Bordeaux-bezittingen als even effectieve als gewetensvolle schatbewaarders.

Château Carcanieux 2012 kwam onlangs weer eens voorbij tijdens een van onze proeverijen en maakte een geweldige indruk. Een echte 'old school' bordeaux met een modelcombinatie van fijnheid en complexiteit. De geactualiseerde proefnotitie spreekt voor zich. Op het château bleken nog wat dozen beschikbaar en men was zo vriendelijk ze voor dezelfde prijs als enkele jaren geleden aan te bieden en dat doen wij dus ook.Van harte aanbevolen!

 1. Château Carcanieux 2012 Médoc AOC Cru Bourgeois

  Château Carcanieux
  2012
  Médoc AOC Cru Bourgeois


  • Combinatie van fijnheid en complexiteit.
  • Klassieke en optimaal verteerbare bordeaux.
  € 14,50
  • 12.0%
  Eersteklas kwaliteit rund- en lamsvlees, gevogelte. Gerijpte koemelkkazen.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.