UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Pioniers in een droomgebied!

Een modelplaatje voor de wijnbouw
Patagonië is het beduidend koelere gedeelte van Argentinië en is al sinds lange tijd zeer succesvol met fruitteelt. De familie Schroeder vestigde haar domein in de plaats Neuquen op de 39e breedtegraad. De meest succesvolle Chileense wijngaarden liggen tussen de 33e en 36e breedtegraad, zo ook de Mendoza-vallei waar de Argentijnse wijnbouw zijn grootste concentratie heeft. Hoge temperatuur is er echter een probleem. De kwaliteitsproducenten zoeken daar nu naar de gewenste koelte op grote hoogte.

De koelte in het meer zuidelijk gelegen Patagonië is dus een welkome en positieve factor. Dit geldt ook voor de constante wind en de kalkrijke bodem waar men de (kalkrijke) restanten van een gigantische dinosaurussenpopulatie aantreft. Bovendien is de bodem extreem rijk aan steen en kiezel. Die samenstelling wordt ter plaatse Indian cement genoemd. Drie rivieren (Rio Neuquen en Rio Limay, die samen Rio Negre vormen) zorgen voor een onbelemmerde aanvoer van schoon, koel smeltwater uit het Andesgebergte. De combinatie van dit alles zorgt voor een modelplaatje voor de wijnbouw.

Optimaal gebruik van zwaartekracht
Bodega Saurus werd in dit droomgebied gevestigd door de familie Schroeder, nazaten van een in 1919 naar Argentinië gevluchte, visionaire Duitser die geen enkel vertrouwen had in de Duitse staat, noch in de economie van dat moment. Zijn zoon trouwde met een Argentijnse, samen kregen ze twee zonen, en bouwde als medicus een gezondheidsimperium op dat hem in staat stelde aan dit kapitaal vretende avontuur te beginnen en het af te maken.

Het domein telt zo'n 130 hectare aan wijngaarden, grotendeels aangeplant met mondiale druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet-sauvignon, malbec en pinot noir. Het grote geheim schuilt in een intelligent opgezet en compleet wijnbedrijf. Een haast futuristisch complex, dat over een vijftal verdiepingen zo'n 22 meter hoog is. Dankzij het grote hoogteverschil tussen de verschillende verdiepingen is het gebruik van pompsystemen overbodig. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van zwaartekracht.

Op het hoogste niveau komen de druiven binnen, die na een strenge selectie naar de pneumatische pers gaan op het tweede niveau. Dit geldt uiteraard alleen voor de witte rassen. Op het derde niveau vergist de wijn in roestvrijstalen en temperatuur beheerste vergistingcuves. Na het vergistingsproces zakken de wijnen naar het vierde niveau voor rijping in eikenhouten vaten (70% Frans en 30% Amerikaans eiken). Het laatste en tevens laagste niveau betreft een geklimatiseerde opslag van waaruit de wijnen hun weg vinden naar wijnliefhebbers over de hele wereld.

Verbazingwekkende resultaten
Het is verbazingwekkend te zien dat een dergelijk jong wijnbedrijf (gesticht in 2002) tot zeer goede eindresultaten in staat blijkt door optimaal gebruik te maken van het ter plekke volop aanwezige potentieel en de allerbeste (vinificatie-)technieken. Bij de introductie enkele jaren geleden schreven we: "Spectaculair is de progressie in kwaliteit van het ene naar het opvolgende jaar. Wat moet dit zijn als de stokken 25 jaar oud zijn en zij 25 jaar oogst- en wijnmaakervaring in huis hebben!".

De wijnen groeien met het jaar zonder dat de Schroeders zich laten verleiden tot het voortbrengen van imponerende, hypergeconcentreerde blockbusters. Ze blijven kiezen voor de combinatie van karakter, fijnheid en optimale druiven(ras)expressie naar Europees/Frans model. Perfect verteerbare kwaliteitswijnen met een grote smaakintensiteit, zonder overgewicht of een teveel aan alcohol. Echter zonder de Argentijnse afkomst te verloochenen.

Ook waren we bang dat de enorme investeringen in de beste techniek snel tot hoge prijzen zouden leiden. Dit blijkt in de praktijk echt mee te vallen. Vrijwel alle Saurus-wijnen vallen binnen de categorie 'wijnen met een optimale prijs-/kwaliteitverhouding'.

 1. Saurus Malbec 2010 Patagonië

  Saurus
  Malbec 2010
  Patagonië


  • Zeer compleet, zeer toegankelijk en verleidelijk sappig.
  • Opvallend goed in deze prijsklasse!
  € 7,95
  • 14.0%
  Tournedos met krokant gebakken ganzenlever.
 2. Saurus Sauvignon Blanc 2011 Patagonië

  Saurus
  Sauvignon Blanc 2011
  Patagonië


  • Patagonië blijkt een topterroir voor sauvignon blanc.
  • Goed en origineel alternatief voor sauvignon uit de Loire.
  € 8,75
  • 13.0%
  Vaste, platte oesters, daurade, Saint Pierre, mediterrane vissoep. Pikante gerechten.
 3. Saurus Cabernet Sauvignon 2010 Patagonië

  Saurus
  Cabernet Sauvignon 2010
  Patagonië


  • Robuust karakter met een heel verleidelijke toets.
  • Verleidelijkheid, sappigheid en rijpheid gaan goed gepaard!
  € 8,25
  • 14,5%
  Gerijpte en gemarmerde T-bone. Scharrelvarken aan het spit.
 4. Saurus Pinot Noir 2010 Patagonië

  Saurus
  Pinot Noir 2010
  Patagonië


  • Het plezier staat voorop!
  • Genereuze stijl Pinot Noir. Wellicht te lief voor liefhebbers van meer rustieke Pinots...
  € 9,25
  • 14.0%
  Blanquette de veau, sappig gevogelte, gelakte eend, vis, pikante gerechten.
 5. Saurus Chardonnay 2011 Patagonië

  Saurus
  Chardonnay 2011
  Patagonië


  • Het koele klimaat van Patagonië leent zich uitstekend voor de Chardonnay.
  • De forse dosis frisheid in de wijn maakt dit eleganter dan bijv. Australische Chardonnays.
  € 8,50
  • 13.0%
  Rijk gekruide gerechten zijn geen belemmering. Gevogelte, garnalen of zachte kazen.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.