UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Sorgfalt, leidenschaft, perfektion ...

Een echt Oostenrijks familiebedrijf
Het Oostenrijkse Burgenland maakt in geografische zin onderdeel uit van de Pannonische Vlakte; een imponerend gebied dat het volledige Hongaarse grondgebied beslaat en uitwaaiert naar de omringende landen. Op de uitlopers van de bergen (de naam Pannonische Vlakte doet een laagland vermoeden, niets is echter minder waar) vinden we de wijngaarden van de familie Iby.

Sinds het begin van de 20e eeuw is het domein gevestigd in Horitschon, een +/- 2.000 inwoners tellend dorp waar wijnbouw de belangrijkste economische factor is. Rotweingut Iby is een familiebedrijf in de meest letterlijke zin van het woord. Anton Iby senior, pater familias en wijnmaker, staat aan het roer en wordt bijgestaan door zijn echtgenote Johanna, verantwoordelijk voor het in optima forma houden van de wijngaarden, en Anton Iby junior, inmiddels de 3e generatie, en een hoog opgeleid vinificatie-talent met mondiale ervaring. Gezamenlijk hanteren zij een heldere visie, waarbij identiteit en maximale expressie van de door hen zo geliefde blaufränkisch-druif voorop staat.

De wijngaarden van de familie zijn gesitueerd rondom Horitschon en meten tezamen zo'n 24 hectare. Enige uitbreiding van het areaal aan wijngaarden zou een logisch gevolg zijn van jarenlange successen en een constant stijgende kwaliteit; de Iby's kiezen er echter bewust voor om zich te beperken tot de huidige omvang, zodat de controle optimaal blijft en alle werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd kunnen worden.

Biologisch gecertificeerde wijnbouw
De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van de omschakeling van traditionele wijnbouw naar biologisch gecertificeerde wijnbouw. Niet alleen in de wijngaard worden biologische werkwijzen toegepast, juist ook daarbuiten wordt de biologische filosofie doorgevoerd. Ter illustratie: na het jaarlijks snoeien van de wijnstokken, worden deze opgeslagen en naar behoefte verbrand in ovens die de opgewekte energie omzetten in stroom voor het domein en enkele huizen in de nabije omgeving. De as, boordevol waardevolle bouwstoffen zoals fosfor en kalium, wordt gedurende de herfst als compost in de wijngaarden uitgestrooid. Op deze wijze ontstaat een verantwoorde kringloop op het domein.

Zweigelt & Blaufränkisch rosé
De Iby's zijn van oudsher heer en meester in het verbouwen van de blaufränkisch-druif. De nadruk in de wijngaard ligt dan ook op dit druivenras. Enkele jaren geleden zijn er, in eerste instantie experimenteel en ter inspiratie, ook zweigelt-stokken aangeplant. De eerste jaargangen waren uitsluitend bedoeld om de wijnen in eigen kring te genieten en -zo mogelijk nog belangrijker- te volgen in hun ontwikkeling. Export was dus, tot onze grote teleurstelling, uitgesloten. Inmiddels is men dusdanig tevreden over de kwaliteit dat we de wijnen, weliswaar mondjesmaat, mogen aanbieden en dat doen we met plezier. Hetgeen overigens ook geldt voor de blaufränkisch rosé.

 1. Rotweingut Iby Blaufränkisch Classic 2010 Mittelburgenland DAC

  Rotweingut Iby
  Blaufränkisch Classic 2010
  Mittelburgenland DAC


  • Perfect in balans; rijk aan smaak, maar toch elegant, sappig en verteerbaar.
  • Opvallende gelijkenis met een rijpe Syrah. Geweldige en zuivere expressie!
  € 9,50
  • 12,5%
  Begeleider van zorgvuldig bereidde vleesgerechten (varken, kalf, gevogelte, konijn).
 2. Rotweingut Iby Hochäcker 2009 Mittelburgenland d.a.c.

  Rotweingut Iby
  Hochäcker 2009
  Mittelburgenland d.a.c.


  • Briljant alternatief voor klassiek rood; type Gamay en Pinot Noir.
  • Uitstekend gedoseerde concentratie, grote lengte en smaakvolle, krachtige tannines.
  € 12,75
  • 13.0%
  Combineren met eend, kalfsvlees, konijn en op de huid gebakken, harde vis.
 3. Rotweingut Iby Zweigelt Classic 2010 Mittelburgenland DAC

  Rotweingut Iby
  Zweigelt Classic 2010
  Mittelburgenland DAC


  • Plezierwijn met een degelijke smoel, erg lekker en spannend.
  • Dit heeft wat weg van Grenache.
  € 9,50
  • 13.0%
  Gerechten uit de rustieke keuken. Paté met brood, droge worst etc.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.