UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Een verleidelijke sauvignon uit Touraine om van te dromen …

Begin van het jaar hebben we een flink aantal nieuwe wijnen aangekondigd; onder andere uit de Loire. In februari waren we in het gebied en hebben we met veel wijnmakers kennis gemaakt en vooral ook veel wijnen geproefd. Zo kwamen we onder andere terecht bij de sympathieke Angélique Léon die een prachtige Chinon maakt van 100% cabernet franc. Haar wijn bieden we in het hart van dit magazine aan onder de titel 'krokante, sappige cabernet franc'. Echt een keer proberen! Kort daarna maakten we kennis met Florence Veilex die samen met haar echtgenoot haar droom achterna is gegaan.

Florence was van kind af aan gefascineerd door de natuur en later ook door wijn en wijnbouw. Haar familie had een andere achtergrond en het was niet vanzelfsprekend dat hier haar toekomst zou liggen. Vijftien jaar geleden ontmoette ze Eric Yung, schrijver en journalist, die later ook haar echtgenoot werd. Het vele reizen hoorde bij zijn vak en voor haar was het keer op keer weer een mooie gelegenheid om wijngebieden te ontdekken en met wijnmakers in contact te komen. Haar fascinatie voor wijnbouw werd hierdoor opnieuw aangezwengeld en in 2003 kwam Domaine La Chapinière in Touraine op hun pad. Het domein stond te koop en had een goede reputatie in de regio. Samen besloten ze dat Florence haar droom achterna moest gaan en ze kochten het domein. Eric bleef op dat moment schrijver en journalist, en ondersteunde haar waar mogelijk. Florence ging terug naar de schoolbanken om wijnbouw en oenologie te studeren.
Inmiddels is Florence acht oogsten verder. De mogelijkheid om voortdurend te leren, te ontdekken, te testen en te ontwikkelen is wat haar fascineert in de wijnbouw. Haar passie voor de natuur en wijn is hierdoor de laatste jaren alleen maar toegenomen; net als de onzekerheid en het intense plezier dat het werk van alledag met zich meebrengt.

De wijngaarden van Domaine la Chapinière strekken zich uit over 19 hectare. De percelen zijn gelegen op de zuidelijke hellingen van de Cher op ongeveer 200 meter boven zeeniveau. De (stevige) bodem bestaat uit klei en vuursteen/silex. 7,5 hectare is aangeplant met sauvignon blanc, 0,5 hectare met cabernet franc, 3 hectare met gamay en 2 hectare met côt (malbec). De wijngaarden worden bewerkt volgens de weloverwogen methode (lutte raisonnée). De nachtelijke, mechanische oogst wordt voorafgegaan door een selectie in de wijngaard. De ongewenste trossen worden met de hand verwijderd. De vinificatie is klassiek.

De aangename kennismaking met Florence kreeg een vervolg toen we haar wijnen in het glas kregen. We zochten al wat langer naar een wat rijkere en verleidelijke sauvignon blanc uit Touraine. Hier waren we op het juiste adres! Zeker ook omdat ze een fantastische rosé van cabernet franc (70%) en gamay (30%) maakt, die blind niet als rosé te herkennen is … Haar rode wijn van 100% gamay is één van die wijnen die men graag in de zomermaanden drinkt.

 1. Domaine la Chapinière Sauvignon Blanc 2010 Touraine AOC

  Domaine de la Chapinière
  Sauvignon Blanc 2010
  Touraine AOC


  • Breed inzetbaar aan tafel. Van oesters tot frisse geitenkaas.
  • Rijke stijl Sauvignon Blanc zonder in te boeten aan karakter.
  € 8,95
  • 13,5%
  Asperges, Zeeuwse oesters, tartaar van wilde zalm of tonijn. Geitenkaas.
 2. Domaine la Chapinière Gamay 2010 Touraine AOC

  Domaine la Chapinière
  Gamay 2010
  Touraine AOC


  • De tannines lijken van fluweel!
  • Drink licht gekoeld, zoals in de Parijse bistro!
  € 8,75
  • 13.0%
  Vis, scharrelkip, konijn, varken. Droge worst, gedroogde ham, olijven, amandelen etc.
 3. Domaine la Chapinière 2011 Touraine AOC

  Domaine la Chapinière 2011
  Touraine AOC


  • Met de ogen dicht niet als rosé herkenbaar...
  • Indrukwekkende lengte voor een dergelijk glas wijn.
  € 8,50
  • 12,5%
  Salades met zeevruchten, exotische gerechten met pikante accenten, tartaar van tonijn.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.