UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Sculpturen van kracht, elegantie & verfijning

Pic Saint Loup en Montagne de l'HortusHet domein is gevestigd 24 kilometer ten noorden van Montpellier aan de voet van de twee indrukwekkende bergmassieven: Pic Saint Loup en Montagne de l'Hortus. Laatstgenoemde is de naamgever van het domein dat in 1979 door de Jean en Marie Thérèse Orliac werd gesticht. Samen met hun kinderen beheren en bewerken ze nu 60 hectare wijngaard (op 100 tot 200 meter hoogte) aan de voet van beide bergmassieven. Het grootste gedeelte grenst aan de prachtige houten constructie aan de voet van Montagne de l'Hortus. In 1995 werden de werkzaamheden afgerond voor de bouw van deze constructie die onderdak biedt aan de vinificatieruimte en kelders. Circa 15 hectare is aangeplant met de witte druivenrassen: sauvignon blanc, chardonnay, viognier, roussanne en circa 45 hectare met de rode druivenrassen: syrah, grenache en mourvèdre. Het domein en de wijngaarden liggen afgelegen en de hele aanpak is zeer bescheiden. De familie heeft veel respect voor de natuur en bewerkt de wijngaarden op een verantwoorde en duurzame wijze.

 

Het inmiddels bekende Mas de Martin ligt aan de andere kant van Pic Saint Loup. Net als daar is er sprake van een ruwe en natuurlijke omgeving. De bodem bestaat uit slibgronden van het Kwartair met kalkhoudende mergel en verpulverde rots. De afstand tot de zee is relatief klein en Pic Saint Loup geniet een Mediterraan klimaat: (zeer) warme zomer, milde winter en een lichte regenval. De bergmassieven zorgen 's nachts voor de nodige afkoeling met een verfrissende zuurgraad in de druiven en later in de wijn als evident gevolg.

Mourvèdre en syrah
De mourvèdre-druif is een echte zonaanbidder en gedijdt goed in dit warme klimaat. De druif staat aangeplant op de lager gelegen percelen om deze optimaal te laten profiteren van de warmte. De syrah-druif heeft iets meer koelte nodig en staat daarom op de wat hoger gelegen percelen aangeplant. Beide druiven vormen de basis voor dé signatuurwijn van het domein: la Grande Cuvée. De wijn verhult z'n ambitie niet en is een waar sculptuur van kracht, elegantie en verfijning. Deze combinatie van kracht en verfijning is bij de meeste ambitieuze wijnen op dit niveau eerder zeldzaam en verraadt de ware meesterhand van de wijnmakers van l'Hortus.

Karaktervolle plezierwijnen
Om geen enkele verwarring met de Grande Cuvée te veroorzaken worden de wijnen voor regelmatig (dagelijks) gebruik op fles gebracht onder de naam Bergerie de l'Hortus. Deze Bergerie-wijnen zijn een echte aanwinst op het gebied van plezierwijnen met karakter. Prima inzetbaar aan tafel. Wit doet het goed bij oesters, krokante salades met gerookte vis of grote garnalen van de rooster. Rood vraagt om geroosterd en niet te mager vlees (rund, lam). De rosé de saignée (aderlating) is een interessante assemblage van syrah, grenache en mourvèdre. De wijn heeft eigenlijk alleen goed gezelschap en wat tapas op tafel nodig.

 1. Bergerie de l'Hortus Classique 2011 Val de Montferrand IGP

  Bergerie de l'Hortus
  Classique 2011
  Val de Montferrand IGP


  • Het warme klimaat vindt zijn weerslag niet in het resultaat.
  • Harmonieuze assemblage van vier vrij uitgesproken druivenrassen.
  € 11,75
  • 13.0%
  Oesters, krokante salades met gerookte vis of grote garnalen van de rooster.
 2. Bergerie de l'Hortus Classique 2010 Coteaux du Languedoc AOC Pic St. Loup

  Bergerie de l'Hortus
  Classique 2010 Coteaux du
  Languedoc AOC Pic St. Loup


  • Wat een fraîcheur!
  • Dit noemt men lokaal het instapniveau. Geeft goed aan hoe ambitieus men is!
  € 11,75
  • 13,5%
  Varken, rund, lam met een vetrandje. Harde kazen van de koe (oud).
 3. Bergerie de l'Hortus Rosé de saignée 2011 Val de Montferrand IGP

  Bergerie de l'Hortus
  Rosé de saignée 2011
  Val de Montferrand IGP


  • Als dit geen ontspannend effect heeft...
  • Het warme klimaat proef je welhaast niet terug in de wijn.
  € 10,25
  • 13.0%
  Fijne droogworst, in de berglucht gedroogde ham, olijven, tapenades etc.
 4. Domaine l'Hortus Grande Cuvée 2009 Cot. du Languedoc AOC Pic St. Loup

  Domaine de l'Hortus
  Grande Cuvée 2009 Cot. du
  Languedoc AOC Pic St. Loup


  • Monumentale smaakkracht.
  • Niet goedkoop, maar het betaalt zich uit in uitzonderlijk plezier en genot.
  € 21,00
  • 13.0%
  Lamskroon, gerijpte tournedos, rib-eye etc. Ragout van wildzwijn, maar ook eendenborst.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.