UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Bijzonder lekkere mooi-weer-wijnen uit Friuli!

 

In een prachtig, heuvelachtig landschap, genaamd Fornas dai Fradis in het hart van de regio Friuli (noord-oosten van Italië) ligt een indrukwekkende industriële steenoven uit 1858, ontworpen door Friedrich Hoffman. De familie Bidoli startte hier in 1924 hun wijnbedrijf. De ademende isolatie van de steenoven bleek ook een ideale temperatuurbeheersing te bieden voor de vinificatie en opslag van wijn. De steenoven werd later buiten gebruik gesteld en het hele complex werd aangepast voor wijnbouw. Dit zeer bescheiden en sympathieke domein wordt nu geleid door broer Arrigo en zus Margherita (derde generatie). Ze doen dit met dezelfde passie en enthousiasme als hun grootvader en overgrootvader.

De wijnstokken staan rondom het domein aangeplant in een steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli-gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische Zee heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.

De oogst vindt zowel mechanisch als handmatig plaats. De druiven komen binnen dertig minuten na de oogst aan in de kelder en worden direct gekneusd. Voor de witte wijnen volgt een koud inweekproces gedurende 12 uur op 10˚C. Het sap vergist met behulp van geselecteerde gist op een temperatuur van 16-18˚C. Na afloop van de gisting rijpt de wijn gedurende vier maanden in contact met de eigen gistsporen die één keer per week opgeroerd worden. De appelmelkzurengisting wordt geblokkeerd. De rode wijnen vergisten op een gecontroleerde temperatuur van 25-28˚C. Het inweekproces wordt na 8 tot 12 dagen afgebroken. De most wordt regelmatig opgepompt en over de vaste druivenkoek verspreid om een betere extractie te verkrijgen. De wijnen worden voor botteling gestabiliseerd, geklaard en gefilterd.

In alle opzichten is er sprake van een klassieke aanpak met respect voor familiaire en regionale tradities. Het resultaat is een degelijke serie toegankelijke cépage-wijnen die op een sympathiek prijsniveau veel wijnplezier bieden. Zowel in goed gezelschap als aan tafel. We hebben de wijnen van een korte 'lekker bij' suggestie voorzien.

 1. Bidoli Sauvignon Blanc 2011 Friuli DOC Grave

  Bidoli
  Sauvignon Blanc 2011
  Friuli DOC Grave


  • Dit brengt een ongelooflijke dosis verkwikking.
  • Geweldig in te zetten als eetlustopwekkend apéro.
  € 8,95
  • 12,5%
  Oesters, mosselen, venusschelpen en knapperige salades. Gedroogde ham en geitenkaas.
 2. Bidoli Pinot Grigio 2011 Friuli DOC Grave

  Bidoli
  Pinot Grigio 2011
  Friuli DOC Grave


  • Zeer verleidelijk en goed.
  • Verkwikkend en fris. Dit mag niet ontbreken tijdens zomer en najaar in de kelder!
  € 8,95
  • 12,5%
  Gefrituurde en/of geroosterde vis, krokante salades, gerookte forel en gedroogde ham.
 3. Bidoli Friulano 2011 Friuli DOC Grave

  Bidoli
  Friulano 2011
  Friuli DOC Grave


  • Een aantrekkelijke combinatie van karakter en verleidelijkheid.
  • Absoluut proberen! De lokale Friulano-druif is meer dan de moeite waard!
  € 7,95
  • 12,5%
  Platte oesters, pasta met zeevruchten, vis, salades, gerookte forel en ham.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.