UITGEBREID ZOEKEN

 

 

NIEUW: Krokante, sappige cabernet-franc van Angélique Léon!

Het kleine domein in Chinon (Loire) telt slechts 6,40 hectare. Uiteraard aangeplant met dé druif van deze streek: de cabernet-franc. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en brengen elk jaar een variabele hoeveelheid druiven die goed zijn voor een gemiddelde opbrengst van een kleine 40.000 flessen. Een klein gedeelte wordt gebruikt voor de productie van rosé (5%).

Wijnmaakster en propriétaire is Angélique Léon. De bodem wordt bewerkt zonder gebruikmaking van chemische onkruidbestrijders. De hele aanpak is gebaseerd op de weloverwogen werkwijze. De druiven worden handmatig geoogst en streng geselecteerd in de wijngaard. De opbrengst wordt laag gehouden door het weghalen van minder goed geplaatste knoppen in het voorjaar. Als het nodig is wordt ook de techniek van het groen oogsten toegepast met hetzelfde doel: de best geplaatste trossen in bescheiden hoeveelheid tot optimale rijpheid brengen.

De vinificatie is klassiek en geschiedt door een zachte (vrouwen)hand met een zorgvuldig bewaakt inweekproces. Om precies het optimale aan vruchtenaroma's en goed gedoseerde tannines te extraheren. Wij hebben heel goede ervaringen met vrouwelijke wijnmakers. Zeker als het wijnen betreft die hun charme ontlenen aan de delicate vruchtenintensiteit.

Chinon is in het noorden van Europa een wijngebied dat geheel ten onrechte nog maar weinig erkenning ondervindt. Dat is een erfenis uit het verleden. De producenten hadden niet de financiële ruimte om het risico aan te gaan van het laat en rijp oogsten. De grote kans op najaarsregens was een te bedreigende factor. 'Groene' aroma's, scherpe zuren en harde tannines markeerden de wijnen in zwakkere jaren.

Door de klimaatverandering is er een ware kentering gekomen. De optimale rijpheid wordt nu heel vaak bereikt in een seizoensfase ruim voor de najaarsregens. Betere wijnen zorgen voor een gezondere economische situatie waardoor er ook meer in de techniek geïnvesteerd kan worden. Die combinatie zorgt ervoor dat we in de Loire nu volop optimaal rijpe cabernets-francs tegenkomen. Zij zorgen voor prachtige, evenwichtige wijnen met een echt uniek karakter dankzij de pure druivenexpressie.

Licht koel geserveerd (14˚C) zijn het ideale lunch- en briljante goed-weer-wijnen met een onweerstaanbare, krokante sappigheid. Ze begeleiden vis- en vleesgerechten op een optimale wijze. Dat wil niet zeggen dat ze in de andere seizoenen niet goed tot uitdrukking komen, integendeel. De serveertemperatuur mag wat hoger 16-18˚C en dan is het ook onder minder zonnige omstandigheden volop genieten.

Er zijn producenten die zich toeleggen op het maken van krachtig gestructureerde, tanninerijke rode wijnen die meer geduld vragen. Angélique Léon transformeert haar druiven in een heerlijk frisse en krokante wijn met een verrukkelijke vruchtenintensiteit binnen een degelijke structuur.

Echt een heerlijke Chinon om licht gekoeld te dienen bij zonrijk voorjaars- en zomerweer. Binnen, buiten, op het terras, op het strand, onder de parasol of iets minder koel als het weer niet meezit. De prijs is net als de wijnmaakster heel sympathiek! 1. Domaine Angélique Léon 2010 Chinon AOC

  Domaine Angélique Léon
  2010 Chinon AOC


  • Krokante, sappige Cabernet-Franc van Angélique Léon!
  • Heerlijke, licht verteerbare lunch- en ideale rode, zomerwijn.
  € 10,50
  • 12,5%
  Rode poon, wit vlees en gevogelte. Paté, gedroogde ham en fijne worst. Zachte kaas.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.