UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Hommage an den Grünen Veltliner

Bernhard Ott, in eerdere publicaties aangeduid als Mister Grüner Veltliner. Die eervolle titel is wat ons betreft nog steeds actueel. Bernhard, 4e generatie, staat vanaf 1995 aan het roer van het sinds 1889 bestaande familiebezit 'Weingut Ott'. Het grootste deel van zijn wijngaarden, zo'n 95%, is aangeplant met Grüner Veltliner. Het resterende deel van de wijngaarden is beplant met onder andere Riesling en Sauvignon Blanc. Uit deze verhouding blijkt zijn absolute voorliefde voor de Grüner Veltliner. Bernhard vertelt ons waarom dit ras het zo goed doet.

"Wat maakt een wijn verrukkelijk en karakteristiek? Dat zijn drie factoren: het bewaar- en ontwikkelingspotentieel, de culinaire inzetbaarheid en de herkenbaarheid van het ras in het glas. De Grüner Veltliner voldoet aan deze factoren; top Veltliners kunnen 50 jaar oud worden, het zijn geniale begeleiders van de meest veelzijdige gerechten. Bovendien is het ras onlosmakelijk verbonden met Feuersbrunn am Wagram. De wijnen van dit ras kunnen slank en elegant zijn, maar ook krachtig en zwaar. Geweldig om mee te werken!"

De leeftijd van de druivenstokken verschilt van enkele jaren oude stokken tot 52 jaar oude stokken (wijngaard Rosenberg). De wijngaarden, waarvan de meeste zijn aangeplant op terrassen, zijn grotendeels op het oosten en westen georiënteerd. De bodem in de lager gelegen wijngaarden (met een hoogte vanaf 260 meter boven zeeniveau) bestaat uit löss met een grote hoeveelheid kiezel. De hoger gelegen percelen (tot zo'n 350 meter boven zeeniveau) zijn gesitueerd op een ondergrond van Gföhler Gneiss - een gesteente dat 500 miljoen jaar geleden ontstond - bedekt met een relatief dunne laag humus.
In de wijngaarden wordt in plaats van mest, biologische rundercompost gebruikt. Deze compost wordt vermengd met druivenschillen en -pitten, stro, vermalen wijnstoktakken en humus. Bovendien worden er geen pesticiden of herbiciden ingezet als bestrijding tegen ongedierte en ziekten. Sinds Ott volledig is overgeschakeld op biodynamische wijnbouw hebben zijn druivenstokken een opmerkelijke (maar meer dan wenselijke!) ontwikkeling doorgemaakt. De stokken zijn beter bestand tegen ziekten en schimmels en doorstaan periodes van droogte of juist overdadige regenval beter dan voorheen.

Het oogsten gebeurt altijd met de hand. De druiven gaan door een sorteerinrichting, gevolgd door een inweekproces van enkele uren tot een hele nacht. Vanaf de herfst 2010 maken ze gebruik van een pneumatische pers (Bucher Expert). Met deze pers kan de druk handmatig en zeer precies worden geregeld, zodat voorkomen kan worden dat de druiven teveel uitgeperst worden. De vergisting geschiedt in roestvrijstalen tanks op een temperatuur van 20-24°C. Bij de wijnen die rijpen in contact met de fijne gistsporen wordt battonage (oproeren) toegepast.

Het resultaat is een uitgebreide en gevarieerde collectie Grüner Veltliners. Stuk voor stuk zijn de wijnen loepzuiver en bezitten ze een verleidelijke mineraliteit. Am Berg voor elke dag, Fass 4 als kruidig drinkgenot aan tafel, Der Ott ter ontdekking van de essentie van de Grüner Veltliner en Rosenberg ter ontspanning en om optimaal te genieten van de complexiteit van de Grüner Veltliner. Is deze laatste wijn dan misschien de Hommage an den Grünen Veltliner? 1. Bernhard Ott 2010 Grüner Veltliner Der Ott Wagram | Oostenrijk

  Bernhard Ott
  Der Ott 2010
  Wagram, Oostenrijk


  • De finale is rijk, biedt enorm veel reliëf en een schier onbeperkte lengte.
  • De rijke expressie van de optimaal rijpe, hoogwaardige Grüner Veltliner (Smaragd klasse).
  € 21,90
  • 13.0%
  Geroosterde, lauwwarme kreeft en contrastrijke creaties uit de Oriëntaalse keukens.
 2. Bernhard Ott Am Berg 2011 Wagram, Oostenrijk

  Bernhard Ott
  Am Berg 2011
  Wagram, Oostenrijk


  • Bijzonder smaakintensief, dorstlessend en eetlustopwekkend!
  • Direct en krachtig met een mooie mineraliteit. Krokante Grüner Veltliner!
  € 9,95
  • 12.0%
  Knapperige salades, snoekbaars, gerookte vis (forel, paling) en gedroogde ham.
 3. Bernhard Ott Fass 4 2011 Wagram, Oostenrijk

  Bernhard Ott
  Fass 4 2011
  Wagram, Oostenrijk


  • Subtiele koolzuurprikkeling en een romige textuur. Ambitieuze smaakconcentratie!
  • Elegant gestructureerd met een verkwikkend effect. Mooie, grootse lengte.
  € 15,50
  • 12,5%
  Gedroogde ham, zoetwatervis, exotische licht pikante gerechten.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.