UITGEBREID ZOEKEN

 

 

Sublieme Cabernets van wereldklasse voor ouderwetse prijzen!

Villány is voor de Hongaarse rode topwijnen wat Tokay is voor de Hongaarse nobel zoete wijnen van wereldklasse. Het mediterrane landklimaat en de bodemsamenstelling vormen de basis van het duizelingwekkende succes van de rode Villányer wijnen sinds de omwenteling.

Vanaf 1993 genieten we daar binnen Domaine Mondivin van een bijzondere samenwerking met de familie Tiffan met wederzijdse uitwis­seling van kennis en ervaring (Château Carcanieux, Erik Sauter 1977-1985). Ede Tiffan, classicus, oenoloog en agronoom, is een van de beste opgeleide wijndeskundigen van Hongarije. Een evidente spilfiguur van de renaissance in deze kleine, historische wijnbouwstreek, waar moderne wijnbouw bestond een eeuw voordat de eerste druiven op Château Margaux geoogst werden.

In die (her)startperiode waren de wijnen niet alleen opvallend goed maar ook zeer goed betaalbaar. Maar door het succes werden de wijnen snel zeer kostbaar. De Hongaarse toprestaurants had­den een schreeuwende behoefte aan hoogwaardige, rode wijnen van eigen bodem. Al snel bereikte een groeiende groep van dy­namische, internationaal georiënteerde ondernemers ongeziene welvaart. Zij bleken bereid de zeer forse prijzen vlot te betalen.

De beste en streng beoordeelde wijnen van de plaatselijke pro­ductie verwerft een D.H.C.-Villány status (Districtus Hungaricus Controlatus Villány) als premium wijn. Op voorwaarde dat de wijnen door de strenge keuring en analyse komen. De eisen blijken strenger dan binnen de Europese Unie van toepassing.

Inmiddels is de crisis als een orkaan over het land gegaan. Versterkt door een politieke afwisseling, waardoor de forint en de economie in snel tempo achteruit holden. Tevens moest de introductie van de euro naar een verre en onzekere toekomst verschoven worden. Tijd voor herbezinning en hieruit is een nieuwe aanpak ontstaan met die unieke, ouderwetse combinatie van hoge kwaliteit en een uiterst schappelijke prijs als ijzersterke formule.

Als basis een samenstelling (assemblage) van de druiven cabernet-sauvignon (51%) en cabernet-franc (49%), afkomstig uit drie wijn­gaarden (am Haus, Somsitch en Remete). De eerste hieruit ontstane wijn van de top-oogst 2007 zag met de naam LISATI Benjamin (DHC Villány Premium) het licht. Daarna volgde met veel succes 2008. 2009 is de beste wijn en de best geslaagde assemblage van de twee cabernets tot nu toe. De prijs is in verhouding tot de kwaliteit heel erg laag. Gezien de bewuste keuze van een zeer lage prijs (minder dan de helft van wat als basisprijs voor een premium wijn beschouwd wordt) is de toekenning DHC Premium in alle drie de jaren een extra pluim voor deze wijn.

LISATI Grand 2007 (DHC Villány Premium) gemaakt van 100% cabernet franc is een zogenaamde single-vineyard-wijn. De cabernet-franc-stokken hebben de respectabele leeftijd van 55 jaar bereikt. Een klein perceel in Sterntal levert de druiven voor deze grote wijn. De opbrengst is heel laag (20 hl/ha). Deze Grand heeft kunnen rijpen op vrijwel nieuw en slechts éénmaal gebruikt eikenhout (foeders van 2.000 liter). Het jaar is een van de allergrootste jaren in Villány en dit komt in de opulente weelde van deze zeldzaam rijpe cabernet-franc prachtig tot uit­drukking. De proefnotities geven goed aan wat u straks in het glas mag ver­wachten! 1. Lisati 2008 Cuvée Benjamin Villányi D.H.C.| Hongarije

  Lisati
  Benjamin 2008
  Villányi DHC, Hongarije


  • Combineert een serieuze structuur met een krokante sappigheid en een weldadige frisheid.
  • Zeer klassiek en hoogwaardige in een welhaast Franse stijl.
  € 8,75
  • 14.0%
  Het beste rundvlees, lamsrug en geroosterde lamskoteletjes met een krokante baklaag.
 2. Lisati Grand 2007 Villányi DHC, Hongarije

  Lisati
  Grand 2007
  Villányi DHC, Hongarije


  • Grote wijn (100% cabernet franc) op het niveau Pomerol/Saint-Emilion.
  • Krachtig gestructureerd, verrukelijk smaakvolle tannines en de juiste frisheid.
  € 14,95
  • 15.0%
  Ideale wildwijn, ree, hert, wildzijn, lamsbout en speenvarken uit de oven.
 3. Lisati Benjamin 2009 Villányi DHC, Hongarije

  Lisati
  Benjamin 2009
  Villányi DHC, Hongarije


  • Mediterrane zoetheid, smaakvolle tannines (zoethout) en een bescheiden zuurgehalte.
  • Een Cabernet van wereldklasse uit een top jaar!
  € 8,95
  • 14,5%
  T-bone, rib-eye, lamsrug, geroosterde lamskoteletjes, kazen van het type Reypenaer.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.