UITGEBREID ZOEKEN

 

 Domaine Jacques Prieur 2010: een kleine, maar verrassend mooie oogst!

"Een wijngaard kun je nooit volledig in bezit hebben. Je beschikt er slechts tijdelijk over om hem zo goed mogelijk te beheren en weer door te geven aan de volgende generatie". Dit gezegde gaat helemaal op voor Domaine Jacques Prieur met haar rijke geschiedenis, exclusieve wijngaarden, wijnen en de families die het door de tijd heen beheerde. Dit domein vormt de perfecte illustratie van het tijdloze karakter van de bourgogne.

Het domein werd tegen het einde van de 18e eeuw gevestigd in Meursault. De familie Prieur en de familie Labruyère hebben het domaine vandaag de dag in beheer. Martin Prieur heeft de dagelijkse leiding en wordt daarin bijgestaan door de alom gerespecteerde oenologe Nadine Gublin.

De kracht van het domaine schuilt in een enorme en unieke verzameling van de meeste prestigieuze terroirs. Van Montrachet tot Vougeot. 21 terroirs met Grand Cru-classificatie (9), Premier Cru-classificatie (10) en de meer bescheiden Village-classificatie (2). Er bestaat in de bourgogne geen tweede domaine met een vergelijkbare portfolio aan topwijnen. De wijngaarden binnen dit patrimonium worden met de grootst mogelijke zorg beheerd door een vast team. Een groot terroir is geen garantie voor een grote wijn. Veel – zo niet alles – valt of staat met een zorgvuldig beheer van bodem en wijngaard. Sinds 1870 is de zorg voor beiden gericht op het produceren van de beste wijnen. Telkens gebruikmakend van de meest recente technieken en inzichten. Sinds enkele jaren is sprake van een conversie van traditionele wijnbouw naar biologische wijnbouw. Deze belangrijke ontwikkeling wordt verder doorgezet en geperfectioneerd.

De extreem nauwkeurige vinificatie onder leiding van de vrouwelijke top-oenologe, Nadine Gublin staat garant voor een optimale uitdrukking van bodem en druif. De individuele wijnen bezitten onderscheidende eigenschappen en de verschillen van wijn tot wijn maken een grote – bijna ontroerende - indruk. Eén domein, één wijnmaakster, één druivenras (per kleur) en géén wijn die op de ander lijkt. De scrupuleuze classificatie van de wijngaarden in de Bourgogne vindt in deze topwijnen de overtuigende bevestiging van het nut en de juistheid.

De oogst 2010 is op Domaine Jacques Prieur ook aanzienlijk kleiner dan andere jaren. Net als bij de anderen (Domaine Denis Mortet, Domaine Henri Gouges, Domaine François Lumpp etc.) zijn de opbrengsten ook hier 50 tot 70 procent lager dan in 2009. Waarom? 2010 was een fris jaar met weinig zon, maar ook weinig neerslag. Het was eerder koel en droog. In combinatie met een bloeistoornis tijdens de bloei en een zeer koude maand juni, die tot en met eind augustus werd opgevolgd door een matige zomer, heeft dit gezorgd voor een zeer kleine oogst. De eerste drie weken van september – met mooi, zonrijk en droog weer – waren alles bepalend voor de conditie van de overgebleven druiven. Die overigens bijzonder goed is. Meer over de oogst 2010 en de vinificatie kunt u bekijken in het interview dat Erik Sauter in had met Nadine Gublin (klik hier voor de opname).

De collectie wijnen is net een juwelenkist en het zal niet gemakkelijk zijn een keuze te maken. Bovendien zijn de beschikbare hoeveelheden erg (tot heel erg) beperkt. Dit is altijd al het geval bij dit soort wijnen, maar nu extreem in verband met een kleine oogst. De wijnen zijn in november ter plaatse geproefd door Erik Sauter en van een gedetailleerde proefnotitie voorzien. De prijzen variëren van kostbaar tot heel kostbaar. Het genieten van een glas uit de bovenkant van de collectie is een ervaring voor het leven en bevelen we vanzelfsprekend van harte aan. Al is het maar voor één keer. In het bijzonder vragen wij uw aandacht voor een aantal wijnen op een overzienbaar prijsniveau die het potentieel van Domaine Jacques Prieur perfect illustreren, zoals Beaune Champs-Pimont wit en rood, Beaune Grèves rood, Meursault Clos de Mazeray (Monopole) wit en Beaune Clos de la Féguine (Monopole) rood.Klik hier om naar de primeuraanbieding te gaan >>>

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.