Betaalmogelijkheden Sauter Wijnen

 

 Loepzuivere, elegante en verteerbare Blaufränkisch

In het uiterste oosten van Oostenrijk, in de regio Burgenland, is het meer dan sympathieke Rotweingut Iby gevestigd. Aan het hoofd van het familiedomein, sinds begin 20e eeuw gevestigd in het dorp Horitschon, staat Anton Iby senior. Hij wordt bijgestaan door zijn familieleden, die allen een eigen specialiteit hebben. Zijn vrouw Johanna houdt de wijngaarden in gezonde conditie; zoon Anton Iby junior, derde generatie, volgde stages in Californië en Priorat, is werkzaam als keldermeester en oenoloog. Gezamenlijk hanteren zij een heldere visie, waarbij identiteit en maximale expressie van de door hen zo geliefde Blaufränkisch-druif voorop staat. Ze zweren bij een vast recept: alles draait om de balans en de puurste uitdrukking van de druif. Vruchtenintensiteit, subtiele houttonen en het karakter van de bodem dienen elkaar, als in een volmaakte symbiose.

De wijngaarden zijn gelegen in de omgeving van Horitschon, een landschap dat wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, gelegen te midden van de oostelijke uitlopers van de Alpen en de grote Hongaarse Pannonische vlakte. Rotweingut Iby bezit hier 24 hectaren wijngaarden, grotendeels beplant met Blaufränkisch. Voor de Iby's is dit de maximale omvang omdat zij het geheel in familieverband willen kunnen bewerken. Het onderhoud, het toezicht op de gewassen, de hele vinificatie, het kelderwerk en het realiseren van de hoogst haalbare kwaliteit, willen zij graag in eigen hand houden.

Mittelburgenland, een subregio van Burgenland waartoe Horitschon behoort, heeft evenals de familie Iby een langdurige historie met de Blaufränkisch-druif. De historische verwantschap tussen regio en druif levert de streek al sinds jaar en dag de bijnaam "Blaufränkischland" op. Alleen wijnen gemaakt van de Blaufränkisch-druif mogen, na een intensieve beoordeling door een overheidsinstantie, gebotteld worden onder de herkomstbenaming Mittelburgenland A.C. Overige wijnen uit de regio vallen onder de benaming Burgenland.

Momenteel vindt er op het domein een omschakeling plaats van traditionele wijnbouw naar biologisch gecertificeerde wijnbouw. Ook buiten de wijngaard wordt de biologische filosofie doorgevoerd. In januari en februari worden de wijnstokken gesnoeid en vervolgens verbrand in speciale ovens. De energie die daarmee wordt opgewekt dient als energie voor het domein en enkele naburige huizen. De as, boordevol waardevolle bouwstoffen zoals fosfor en kalium, wordt gedurende de herfst als compost in de wijngaarden uitgestrooid. Op deze wijze ontstaat een verantwoorde kringloop op het domein.

Rotweingut Iby produceert, de naam geeft het al aan, uitsluitend rode wijnen. De absolute nadruk ligt op de Blaufränkisch-druif, alhoewel er ook een (beperkt) deel van de wijngaarden is beplant met Zweigelt en Merlot. Na de oogst volgt de vinificatie en rijping in de kelders van het domein. De eigenschappen van de kelder: modern, functioneel en hygiënisch lijken welhaast vertaald te zijn in het karakter van de wijnen: loepzuiver, elegant en verteerbaar.

 1. Rotweingut Iby Blaufränkisch Classic 2010 Mittelburgenland DAC

  Rotweingut Iby
  Blaufränkisch Classic 2010
  Mittelburgenland DAC


  Perfect in balans; rijk aan smaak, maar toch elegant, sappig en verteerbaar.

  Opvallende gelijkenis met een rijpe Syrah. Geweldige en zuivere expressie!
  € 9,50
  12,5%
  gecertificeerd biologisch
  Begeleider van zorgvuldig bereidde vleesgerechten (varken, kalf, gevogelte, konijn).
 2. Rotweingut Iby Chevalier 2008 Mittelburgenland d.a.c.

  Rotweingut Iby
  Chevalier 2008
  Mittelburgenland d.a.c.


  Contrastrijke, sappige wijn met verfijnde tannines, de juiste spanning en grote lengte.

  Krachtige, nobele houtinvloed met roostertonen (houtteer, tabak), maar ook vanille.
  € 19,00
  13,5%
  gecertificeerd biologisch
  Uitermate geschikt als begeleider van de fijnste grillades, fijnste rund- en lamsvlees.
 3. Rotweingut Iby Hochäcker 2009 Mittelburgenland d.a.c.

  Rotweingut Iby
  Hochäcker 2009
  Mittelburgenland d.a.c.


  Briljant alternatief voor klassiek rood; type Gamay en Pinot Noir.

  Uitstekend gedoseerde concentratie, grote lengte en smaakvolle, krachtige tannines.
  € 12,75
  13.0%
  gecertificeerd biologisch
  Combineren met eend, kalfsvlees, konijn en op de huid gebakken, harde vis.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.