UITGEBREID ZOEKEN

Betaalmogelijkheden Sauter Wijnen

 

 Drie generaties lang liefde voor wijn

Aan het einde van de 19e eeuw, in 1890, richt Nicola Illuminati het domein Fattoria Nicò op. Enkele decennia later krijgt het landgoed een nieuwe – tevens huidige - naam: Illuminati Vini. Met de naamswijziging zijn de passie en liefde voor het wijn maken waarover Nicola Illuminati beschikte gelukkig niet verloren gegaan. Deze eigenschappen zijn van generatie op generatie overgedragen. Inmiddels staat de 3e generatie aan het roer: Dino Illuminati. Sinds de oprichting 120 jaar geleden is het domein nog altijd een familiebezit. In de dagelijkse gang van zaken wordt Dino Illuminati zowel bijgestaan door zijn vrouw Marina en hun drie zonen Lorenzo, Stefano en Anna, als door een team van begenadigde wijnmakers.

De wijngaarden, ongeveer 100 hectare in totaal, zijn gelegen in de gemeente Controguerra, provincie Teramo, op slechts een steenworp afstand van de Adriatische Zee. De invloeden van de zee enerzijds en van de imposante Gran Sasso-bergketen anderzijds, dragen zorg voor een gunstig microklimaat. Ook in historische context is het vermelden van de exacte locatie van de wijngaarden noemenswaardig. Hannibal, de Carthaagse legerleider en grote tegenstander van de Romeinen, verbleef in Controguerra met zijn troepen om aan te sterken na de slag bij het Trasimeense meer in 217 v.C.

Opvallend in de wijngaarden is de wijze waarop de druivenstokken groeien. De uitlopers van de wijnstokken worden middels een pergolasysteem (regionaal bekend als het Tendone-systeem) tot enkele meters hoogte de lucht in geleid. Op deze manier krijgen de druiven een juiste hoeveelheid zonlicht en wordt de consumptie door dieren in de wijngaard tot een minimum beperkt. Het oogsten van druiven die op een dergelijke wijze groeien, is logischerwijs een zeer arbeidsintensief proces. De kelders van het domein, drie in totaal, worden gebruikt voor zowel de vinificatie van de wijnen, als voor de rijping van de wijnen op grote eikenhouten foeders (25 hectoliter) en barriques (225 liter).

De collectie wijnen is zeer divers en wordt mondiaal goed beoordeeld. In Italië is de zeer gerespecteerde Gambero Rosso louter positief over dit domein. De in het voorjaar geïntroduceerde Pligia (wit) en Spiano (rood) kregen respectievelijk één en twee van de drie glaasjes. Op dit prijsniveau is dat een heel goede prestatie. Tre bicchieri (drie glaasjes) is de hoogste waardering die door de gids aan een wijn wordt toegekend. De gids beoordeelt jaarlijks ruim 20.000 wijnen waarvan slechts een kleine 400 wijnen 'tre bicchieri' krijgen, zoals de wijnen van La Spinetta.

Kort geleden was Stefano Illumuniti in Maastricht om zijn Zanna en Pecorino te introduceren. Zanna is zo'n wijn die al een aantal jaren drie (rode) glaasjes krijgt. Zanna (100% Montepulciano) is afkomstig van de gelijknamige en één van de oudste wijngaarden. De selectie van de druiven is minutieus. Fermentatie geschiedt onder 30°C in inox-tanks met temperatuurregeling. Na de appelmelkzurengisting wordt de wijn gelagerd voor rijping in 25 hectoliter vaten van Slavonisch (Kroatië) eikenhout voor een periode van 24 tot 25 maanden. Het resultaat is een heerlijke, degelijke en beklijvende Italiaanse klassewijn! Heel goed inzetbaar bij de maaltijd, vooral wanneer er klassieke hoofdgerecht op basis van rood vlees of wild op tafel komen.

Pecorino vergeten we bijna. De wijn is nu in een heel kleine hoeveelheid beschikbaar (slechts 25 dozen), maar zullen we in het voorjaar nog een keer groots onder de aandacht brengen. Dat verdient deze curiositeit zeker. De liefhebber en insider die bekend is met de druif, adviseren we van harte om deze wijn nu al te proberen. Succes verzekerd!

 1. Illuminati Spiano 2010 Montepulciano d'Abruzzo

  Illuminati
  Spiano 2010
  Montepulciano d'Abruzzo


  • Alcohol zit volledig versmolten, de tannines zijn zacht en smakelijk.
  • Kenmerkende expressie met frisse leertonen, kreupelhout en zwarte bessen.
  € 8,00
  • 13,5%
  Bresse-kip, gefrituurde vis, hartige pasta met olijfolie, Parmezaanse kaas.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.