UITGEBREID ZOEKEN

 

 DOMAINE DENIS MORTET

Arnaud Mortet blijkt een meer dan begaafd opvolger van zijn briljante vader Denis Mortet. Denis Mortet is er in geslaagd om binnen een tijdsbestek van enkele decennia een Bourgogne-wijngoed van wereldfaam in het leven te roepen. Een prestatie waar andere families enkele generaties over doen, als het al lukt.

Arnaud moest vroeger aan de slag dan voorzien was; na de fatale beslissing van zijn vader dat hij niet meer verder wilde leven. Deze goed opgeleide, jonge wijnboer is door zijn vader natuurlijk gevormd en geschoold. En dat op een wijze waarvan elke ambitieuze, talentvolle wijnproducent en wijnmaker in spé alleen maar van kan dromen. De fysieke gelijkenis is overigens even frappant als ontroerend.

Hij ziet, net als zijn vader, dat de bron van de kwaliteit en de authenticiteit in de wijngaard en niet in de kelder te vinden is. Het koesteren van percelen met oude stokken, het opvoeren van de aanplantdichtheid, het selecteren van het beste en gevarieerde en aan de ligging aangepaste plantmateriaal, vormen de basiscondities.

Dan de verzorging van het plantmateriaal, de grond, de wijngaard. Ploegen, natuurlijke mest en het terugsnoeien tot een bescheiden opbrengst zorgden al spoedig voor het terugkeren van het leven in de grond. Voor gezonde vruchten met een goede concentratie en optimale rijpheid. De dagelijkse inspectie van alle wijngaarden met de persoonlijke en handmatige verwijdering van elk trosje dat niet perfect gesitueerd is, elk blad dat niet meer voor een optimale fotosynthese kon zorgen.

Toch valt er met de komst van Arnaud een positieve ontwikkeling te bespeuren. In de kelder maakt hij het subtiele verschil. Langzaam maar zeker brengt hij het gebruik van het overigens allerbeste hout terug. Hij zoekt naar meer elegantie en fijnheid, overigens met volledig behoud van de indrukwekkende smaakintensiteit en het grote ontwikkelingspotentieel.

Arnaud versnelt het proces dat zijn vader al ingezet had: een voorzichtige terugkeer naar meer classicisme. Het beste hout en maximale concentratie hadden het bezit wereldfaam bezorgd in een periode dat veel Bourgognes schraal en dun waren.

Nu is er de terugkeer naar uiterste nauwkeurigheid, maximale bodemuitdrukking en stijl/authenticiteit van de iconen. Waarden die we vooral vinden in de totaal onbereikbaar geworden wijnen van topbezittingen met Domaine de la Romanée Conti als ultieme illustratie. Met wijnen waarvan de prijzen absoluut hallucinerende proporties aannemen. Laten wij genieten, zo lang het nog kan, van de kostbaarheden die ons nog gegund worden …

Klik hier om naar de primeuraanbieding te gaan >>>
   
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.