Famille Laplace:
klassieke karakterwijnen uit Madiran


In deze tijd van globalisering, overnames en concentraties is het werkelijk fascinerend te zien hoe familie-kracht op het gebied kwaliteitswijnbouw effectief werkt. Zeker als de steun van historische beroemdheid ontbreekt. Meestal staat aan de start van zo'n familiedynastie een koppig en visionair persoon die de tijdgeest laat voor wat hij is en z'n eigen inzichten volgt. Kinderen en kleinkinderen hebben er plezier van en volharden met groot succes in de lijn die enkele generaties ervoor is uitgezet.

Zo was er Frédéric Laplace, levenslang verliefd op de wijnstok, die vecht om na de oorlog de Madiran-wijngaarden in stand te houden tegenover de massieve invasie van de mais-cultuur. In 1960 krijgt zijn zoon Pierre (cover) een unieke kans dankzij de ontmoeting met de legendarische restaurateur André Daguin van restaurant l'Hôtel de France in Auch. l'Hôtel de France stond in die tijd bekend als een van de allerbeste restaurants van Frankrijk en Pierre mocht er vanaf dat moment zijn wijn schenken. Inmiddels zijn de vier kinderen van Pierre (Bernard, Marie, Jean-Luc en François) in de voetsporen van hun voorgangers getreden en houden de pioniersgedachte in leven.

Het geheel telt 65 hectaren wijngaard, waarvan 50 hectaren in de gecontroleerde herkomstbenaming Madiran, 10 hectaren in Pacherenc-du-Vic-Bilh en 5 hectaren in Béarn. Jaarlijks leveren deze wijngaarden de druiven voor tien verschillende wijnen. De klimatologische invloed van de oceaan en de nabijheid van de Pyreneeën zorgen voor een zachte en natte winter en voorjaar, een warme zomer en een zeer zonrijk najaar. Deze klimatologische omstandigheden, in combinatie met de grote afwisseling in percelen, bieden de mogelijkheid wijn met een grote mate van typiciteit te maken.

Een grote wijn ontstaat in de wijngaard. Vandaar dat aan het onderhoud van de wijngaard en aan de wijngaard zelf een boven alles gestelde waarde wordt gehecht. De bedruiving van de enorme variëteit aan percelen is ruim 30 jaar geleden zorgvuldig bepaald en is erop gericht de ziel van elk perceel bloot te leggen. De inzet van (chemische) middelen ter gewasbescherming is tot een minimum gereduceerd, waardoor de wijnbouw natuurlijk en op ecologische basis plaatsvindt. De familie Laplace is op dit gebied vooruitstrevend en experimenteert elk seizoen met nieuwe methoden.

Het gezicht van de Madiran en ook van de familie Laplace is de Tannat-druif. Ze zijn er op meesterlijke wijze in geslaagd om deze van oorsprong wat stroeve en stevige druif te temmen met de techniek van micro-oxygenatie. Deze techniek is de door een neef van de familie ontwikkeld en door hen in praktijk gebracht. Tegenwoordig wordt de techniek ook in andere streken (bijvoorbeeld Bordeaux) op grote schaal toegepast.

De generatie van Bernard, Marie, Jean-Luc en François heeft een fantastisch bouwwerk neergezet bestaande uit rijke wijngaarden, zorgvuldig afgestemde vinificatietechnieken en volledig authentieke wijnen. Niet alleen de volgende generatie boft, maar ook wij. Want de wijnen zijn werkelijk indrukwekkend goed en bovendien goed betaalbaar. Hier komt de bescheidenheid van de familie Laplace om de hoek kijken en daar houden we van. De proefnotities geven een goed beeld van wat u in het glas mag verwachten. Vergeet vooral niet de Maydie!

 1. Famille Laplace Aydie l'Origine 2009 Madiran a.c.

  Famille Laplace
  Aydie l'Origine 2009
  Madiran a.c.


  Zonder het Madiran karakter te verloochenen is deze wijn veel toegankelijker geworden.

  Erg lekker geurend (zwarte fruit, roostertonen, gedroogde pruimen) en sympathiek rustiek.
  € 8,50
  13,5%
  de weloverwogen methode (lutte raisonnèe)
  Uitermate geschikt bij eendenborst, gekonfijte eendenbout en gekruide stoofgerechten.
 2. Château d'Aydie 2008 Madiran a.c.

  Château d'Aydie 2008
  Madiran AOC


  Uitgesproken karakterwijn met een enorm ontwikkelings- en bewaarpotentieel.

  Vinositeit! De wijn ademt een sterke vitaliteit.
  € 19,50
  14,5%
  Wildgerechten, eend (borst of confit de canard). Oude koemelkkazen.
 3. Famille Laplace Odé d'Aydie 2009 Madiran a.c.

  Famille Laplace
  Odé d'Aydie 2009
  Madiran AOC


  Contrastrijke en echt smaakintensieve finale met een indrukwekkende lengte.

  De frisheid werkt fascinerend en zit op het niveau van de grote Italiaanse wijnen.
  € 12,95
  14.0%
  de weloverwogen methode ofwel lutte raisonnee
  Eend in al zijn facetten; stoofgerechten.
 4. Famille Laplace Maydie 2009 (0,5 l.) Madiran AOP Vin de Liqueur

  Famille Laplace
  Maydie 2009 (0,5 l.)
  Madiran AOP Vin de Liqueur


  De frisse zuren bieden het perfecte tegenspel aan het natuurlijke zoet.

  Verrukkelijke concentratie aan zwarte bessen, dadels, houtteer, myrtilles.
  € 17,95
  17.0%
  de weloverwogen methode ofwel lutte raisonnee
  Te combineren met wilde eend met zwarte pruimen. Desserts op basis van bittere chocolade.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.