Château du Cèdre:
de referentie in Cahors!


Het met twee sterren (Les Meilleurs Vins de France) bekroonde Château du Cèdre staat onder leiding van de gebroeders Pascal en Jean-Marc Verhaeghe. Het familiebezit omvat 27 hectaren wijngaard gelegen in de Gemeente Vire-Sur-Lot, vallend binnen de gecontroleerde herkomstbenaming Cahors. 25 hectaren zijn aangeplant met de rode druivenrassen Malbec (90%), Merlot (5%) en Tannat (5%). De resterende 2 hectaren bieden bodem aan de witte druivenrassen Viognier (50%), Sémillon (23%), Sauvignon Blanc (23%) en Muscadelle (4%). De leeftijd van de aangeplante stokken ligt tussen de 20 en 50 jaar. De gemiddelde opbrengst wordt bewust beperkt gehouden en ligt gemiddeld op 30 hectoliter per hectare bij een plantdichtheid van 4.000 tot 5.500 stokken per hectare.

De wijngaarden zijn verdeeld over drie verschillende percelen gelegen op zacht glooiende heuvels met twee verschillende bodemtypes die elkaar perfect aanvullen. Het grootste perceel (12,5 hectaren) met een zuidwest georiënteerde ligging bestaat uit een kalkhoudende kleigrond en is zeer steenrijk. De wijnen afkomstig van dit perceel zijn 'recht en lang', bezitten zeer fijne tannines, zijn precies en hebben een bijzonder grote lengte. Ze zorgen voor de finesse in de wijnen. De twee andere percelen zijn vol op het zuiden gelegen en zijn zeer rijk aan rolkeien (als in Châteauneuf-du-Pape). Deze rolkeien zijn vermengd met rood, ijzerhoudend zand aan de oppervlakte en met klei, in de onderliggende lagen. De wijnen afkomstig van deze percelen zorgen voor meer kracht en concentratie. Sinds 2001 wordt in de wijngaarden een biologische werkwijze toegepast.

De druiven worden laat geoogst en na een strenge sortering verwerkt. De druiven worden volledig ontsteeld en vervolgens zacht gekneusd. De vergisting geschiedt – afhankelijk van de wijn – in grotere volumes op een gecontroleerde temperatuur van ongeveer 28 gr. C. .

Cahors is een uniek en superb 'terroir'. Dit houdt in dat er grote wijnen met een groot bewaarpotentieel gemaakt kunnen worden, maar ook wijnen die eenvoudiger en lichter zijn met dezelfde typiciteit. De familie Verhaeghe slaagt hierin met verve. Cèdrus is de vriendelijk geprijsde Cahors-wijn die sneller op dronk is. De wijn wordt gekenmerkt door een bijna fluwelen textuur met toch voldoende tannines. Krokant sappig en goed gestructureerd geheel met een karaktervolle finale. Château du Cedre (gemaakt van 90% Malbec, 5% Tannat en 5% Merlot) is een geweldige wijn op het niveau van een zeer goede Saint-Estèphe van een rijp jaar. Voor de broodnodige afwisseling meer dan aanbevolen! De wijnen worden gedurende het jaar een aantal keer aangeboden en zijn doorgaans goed beschikbaar.

Le Cèdre is een juweel van een wijn die tien tot vijftien jaar na de botteling echt zal glanzen en, met behoud van het zeer eigen karakter, zich zal kunnen meten met de allergrootste wijnen der aarde. Pascal Verhaeghe amuseert zich daarnaast met een door hem op extreme wijze geproduceerde wijn onder de raadselachtige benaming GC. Geen geflirt met Grand Cru, maar als deze twee letters uitgesproken worden dan horen we: j'essaie ofwel ik probeer en dat proberen bestaat uit het laten vergisten van de allerbeste druiven en hun sap in spiksplinternieuwe kleine vaten in plaats van op roestvrijstalen of betonnen gistkuipen. Eikenvaten van 500 liter waarop normaal gesproken de grootste wijnen rijpen. Zodra de jonge wijn van het vaste materiaal gescheiden is, komt hij terug op deze vaten voor een rijping van 24 maanden. Le Cèdre en GC worden – net als veel andere grote wijnen - 'en primeur' aangeboden in oktober.

 1. Château du Cèdre Le Cèdre 2010 Cahors a.c.

  Château du Cèdre
  Le Cèdre 2010
  Cahors a.c.


  Vergelijkbaar met de echt grote Italiaanse wijnen (Barolo, Barbaresco en Brunello).

  Grote structuur, monumentale tannines. Rijk en evenwichtig met smaakvolle wijnzuren.
  € 39,00
  13,5%
  gecertificeerd biologisch
  Barbarij-eend, het fijnste lamsvlees, gerijpte T-bone, zeer oude kaas van de koe.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.