2011 Chateau de Jurque wijncourant augustus

CHÂTEAU DE JURQUE
Echte karakterwijnen uit de Jurançon met vrouwelijke meesterhand gemaakt

Marion Latrille (eigenaresse en wijnmaakster van Château de Jurque) weet met een uitzonderlijk talent de Gros en Petit Manseng druiven tot onweerstaanbaar lekkere wijnen om te vormen die elk diner tot een waar feest van aroma's maken.

Marion beschikt slechts over 10 hectaren wijngaard; perfect gelegen op de superbe hellingen (340 meter hoog) van La Chapelle de Rousse in het hart van de Jurançon. De bodem is kalkrijk met dikke lagen leisteen. De oriëntatie van de op de hellingen aangeplante stokken is zuid en zuid-oost. De hellingen vormen als het ware kleine amfitheaters gericht op de Pyreneeën. De oceaaninvloeden temperen de bergfrisheid, de warmte komt vanuit het Middellandse zeegebied en de warme wind in het najaar zorgt voor de verschrompeling van de druiven die nodig zijn voor de zoete wijnen. Het oogsten vangt aan in Oktober en geschiedt handmatig in fasen (tris) net als in Sauternes. Voor de droge wijnen worden de druiven van de eerste tris gebruikt. De opbrengst is zeer beperkt (27 hl/ha) en ongeveer de helft van veel grote wijnen die voor het dubbele van de prijs afnemers vinden.

De Jurançon is vooral bekend vanwege haar zoete wijnen. Marion is met haar vrouwelijke meesterhand erin geslaagd om twee fantastische droge witte wijnen te maken: Fantaisie en Emotion. Fantaisie bevelen we van harte aan als eigenzinnige en smaak intensieve dinerwijn (alles uit de zee). Emotion heeft alle eigenschappen van de grote witte Bourgogne: perfect versmolten houtinvloed, degelijke structuur met voldoende frisheid, verfijning, een galmende finale en een prachtige lengte. De wijn rijpt tien maanden op een mix van eersteklas nieuw en recent gebruikt hout nadat het eerste sap na een zachte persing is vergist op kleine fusten (225 l.) van Frans Eiken. Zeer aanbevolen voor de liefhebbers van grote karakterwijnen die niet terugschrikken voor een beetje eigenzinnigheid! 1. Château de Jurque Emotion 2009 Jurançon Sec a.c.

  Château de Jurque
  Emotion 2009
  Jurançon Sec a.c.


  Zeer grote dinerwijn op het niveau van een Chassagne Montrachet Premier Cru.

  Rijk gestructureerde en uitgesproken contrastrijke wijn met absolute verfijning.
  € 21,00
  14,5%
  Zacht geroosterde kreeft, oesters of een tartaar van zalm. Alle grote kazen.
 2. Château de Jurque Fantaisie 2010 Jurançon Sec a.c.

  Château de Jurque
  Fantaisie 2010
  Jurançon Sec AOC


  Subliem materiaal ter aanscherping van de smaakzintuigen.

  De vrouwelijke meesterhand van Marion Latrille is waarneembaar.
  € 12,50
  13.0%
  Rauwe vis (in tartaarvorm, ceviche of sushi), oesters en andere schaaldieren.
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.